La 1 ianuarie 2023, populația rezidentă în municipiul Parma a ajuns la 196.741 de persoane, în creștere față de anul precedent cu 0,67%, cifră publicată recent de Istat în urma rezultatelor Recensământului Permanent al Populației și Locuințelor, o anchetă prin sondaj care se desfășoară în fiecare an în toamnă.
Spre deosebire de ceea ce se întâmplă la nivel național, unde populația se contractă pentru al optulea an consecutiv, zona Parma continuă să demonstreze o atractivitate substanțială: de fapt, se confirmă tendința de fond de creștere ușoară, dar constantă, cu aproximativ 12.000 de locuitori în plus față de 2009.
Acest lucru se datorează faptului că, subliniază municipalitatea în raport, deși s-au înregistrat mai puține nașteri decât decese, numărul rezidenților continuă să crească, datorită tuturor celor care aleg să locuiască în Parma, majoritatea străini.
Tocmai fluxul constant de persoane din alte țări este cel care a schimbat în mod decisiv structura socială a orașului Parma: de la aproximativ 15.000 de persoane în 2005 la 35.338 în 2023, aproximativ 18% din totalul populației rezidente (cifra națională se ridică la 8,6%).
Ultimul deceniu a fost martorul unui adevărat val demografic din țările est-europene: românii, moldovenii și albanezii sunt cele mai numeroase naționalități, reprezentând aproximativ o treime din comunitatea străină.
Populația din Parma este în creștere
Datele reies din sondajele efectuate de biroul de statistică al municipalității și sunt prezentate de consilierul Marco Bosi.
'Populația din Parma este în creștere după doi ani de scădere. Soldul pozitiv este legat de creșterea soldului migrator, datorită noilor înregistrări. Parma se confirmă ca un oraș atractiv, mai ales din punct de vedere al forței de muncă; rata de ocupare a forței de muncă este una dintre cele mai ridicate din Italia. Atrage noi rezidenți din Italia, Europa și din lume. Nașterile sunt în scădere, iar soldul dintre născuți și decedați este în mare parte negativ. Numărul străinilor din oraș este de 8 %, în conformitate cu media națională. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană continuă să crească. Datele oferă o imagine foarte importantă, în special în ceea ce privește activitățile de planificare ale municipalității în ceea ce privește diferitele servicii, de la asistența socială la școli, de exemplu", notează Bosi.
ISTAT: prezența lor crește populația în vârstă de muncă
'Creșterea prezenței străinilor', adaugă municipalitatea, 'generează două consecințe importante: o contribuție semnificativă la creșterea ratei natalității, având în vedere că familiile străine au de obicei un număr de copii mai mare decât media; în plus, având în vedere că străinii sunt în medie mai tineri decât italienii, prezența lor crește populația în vârstă de muncă și, în același timp, reduce indicele care măsoară gradul de îmbătrânire a populației.
Există 94.195 de familii, cu aproximativ cinci mii mai multe decât în 2010: creșterea numărului de gospodării formate dintr-o singură persoană, adică cele formate dintr-un singur membru, este de aproximativ 2 puncte procentuale.
Cu toate acestea, dimensiunea medie a familiei rămâne stabilă, la aproximativ 2,1 membri pe familie.
Iată cifrele: gospodăriile formate dintr-o singură persoană reprezintă 43 % din total, adică 40.500. Gospodăriile formate din doi membri reprezintă 26,7 %, adică 25 128. Gospodăriile formate din trei persoane se ridică la 14 772, adică 15,7 %. Gospodăriile formate din patru persoane reprezintă 10,8 %, adică 10.189. Familiile cu cinci și mai mulți membri reprezintă 3,8 % sau 3.606.
Raportul privind populația rezidentă în municipiul Parma este disponibil on-line pe site-ul web al municipiului Parma în secțiunea dedicată biroului de statistică (https://www.comune.parma.it/it/documenti-e-dati/statistica) și este disponibil în secțiunea Opendata, baza de date anagrafică pentru a permite utilizatorului elaborări personalizate la nivel de secțiune de recensământ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News