Italia. Data la care va fi plătit al 13-lea salariu în decembrie: Iată calendarul pentru fiecare categorie

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Horoscop financiar: Cinci zodii vor avea noroc la bani toată luna februarie / Sursa foto: freepik.com
Horoscop financiar: Cinci zodii vor avea noroc la bani toată luna februarie / Sursa foto: freepik.com

Luna decembrie aduce o așteptată bucurie financiară pentru salariații și pensionarii din Italia odată cu plata celei de-a 13-a luni. Cu toate că această primă ajunge la toată lumea, datele de plată variază în funcție de categoria din care fac parte beneficiarii. 

Calendarul detaliat al plăților este esențial pentru cei care așteaptă cu nerăbdare veniturile suplimentare, iar procedura de calcul este standard: se înmulțește salariul brut lunar cu numărul de luni lucrate, iar rezultatul se împarte la 12.

 

Pensionarii, primii sărbătoriți

 

Pensionarii vor fi printre primii norocoși care își vor vedea conturile pline cu prima din a 13-a lună. Aceasta va fi inclusă în plata lunară din decembrie, care va fi distribuită în prima zi a lunii. Atât cei care primesc cecurile prin intermediul Poștei Italiene, cât și cei care au ales serviciile bancare vor beneficia de această majorare. Este important de menționat că timpul de procesare a plăților va fi mai îndelungat pentru angajații din ambele sectoare, atât public, cât și privat.

În cazul pensiilor, alocațiilor sociale și invalidității civile, data de plată a celei de-a 13-a luni este prima zi a lunii decembrie, adică vineri, 1 decembrie.

 

Angajații din sectorul privat

 

Pentru angajații din sectorul privat, data plății nu este fixă. Calendarul este stabilit prin negociere colectivă, iar indemnizația se plătește înainte de Crăciun.

 

Diferențe între sectoare

 

Ccnl Comerț: În conformitate cu Convenția Colectivă de Comerț, indemnizația pentru a 13-a lună trebuie plătită până la 24 decembrie. Totuși, angajatorul poate decide să anticipeze această dată.

Ccnl Metalmecanici (Metalurgiști): Conform contractului colectiv de muncă al metalurgiștilor, plata celei de-a 13-a luni se face în timpul sărbătorilor de Crăciun, de obicei în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

 

Angajații de stat: Reglementări clare

 

Pentru angajații de stat, datele de plată a primei de a 13-a lună sunt stabilite prin anexa 1 la Decretul-lege 350/2001.

 

Învățământul și Administrația Publică

 

Școli: Pentru cadrele didactice din învățământul preșcolar și primar, data de 14 decembrie marchează primirea plății celei de-a 13-a luni, în timp ce personalul didactic suplinitor temporar primește această indemnizație pe 16 decembrie.

Administrația Publică: La 15 decembrie, personalul administrat de direcțiile provinciale ale Trezoreriei cu roluri de cheltuieli fixe primește plata celei de-a 13-a luni. Pentru ceilalți funcționari publici, data stabilită este 16 decembrie.

 

Excepții de la Plată

 

Este important de menționat că orele suplimentare discontinue, munca de noapte sau de sărbători sunt excluse de la plata celei de-a 13-a luni înainte de Crăciun. De asemenea, indemnizațiile pentru concediile neefectuate, sumele forfetare și rambursările de cheltuieli plătite în cursul lunii nu sunt luate în considerare. Un alt criteriu de excludere este reprezentat de concediul de odihnă.

În concluzie, calendarul precis al plății pentru a 13-a lună în funcție de sector și categorie este esențial pentru beneficiarii acestor sume suplimentare în prag de sărbători, asigurându-se astfel că toți cei îndreptățiți vor primi veniturile cuvenite în mod corespunzător și la timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel