Italia. Comunitatea românească se reunește la Massa pentru a sărbători „Ziua Unirii Principatelor Române"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia. Comunitatea românească se reunește la Massa pentru a sărbători „Ziua Unirii Principatelor Române" / Foto: Captură video youtube
Italia. Comunitatea românească se reunește la Massa pentru a sărbători „Ziua Unirii Principatelor Române" / Foto: Captură video youtube

Zi de sărbătoare pentru comunitatea românească de la Massa. Asociația "Daciada" organizează cântece, dansuri, jocuri și gastronomie tradițională pentru a sărbători unirea Moldovei și Munteniei.

Comunitatea românească se reunește pentru o zi la, la Lago del Sole, pentru a celebra o sărbătoare națională, Ziua Unirii Moldovei și Valahiei, "Ziua Unirii Principatelor Române", care a avut loc la 24 ianuarie 1859.

Este a doua cea mai importantă după Ziua Națională a României și este foarte sărbătorită printre românii care trăiesc în Massa Carrara, mii dintre ei locuind între coastă și Lunigiana.

 

Inițiativa este organizată de Comunitatea românească Daciada,

 

Inițiativa este organizată de Comunitatea românească Daciada, devenită o realitate istorică, înființată în zonă în 2008, cu aproape 15 ani înainte. Întâlnirea are loc duminică, între orele 12 și 18, la Lago del Sole din Massa. Românii vor avea parte de muzică și dansuri tradiționale românești, iar cateringul va fi asigurat de restaurantul Transilvania, un local cu produse tipice din Massa, Via Carducci.

Așadar, mâncăruri tradiționale și chiar și câteva concursuri de tip tombolă cu premii strict românești puse în joc. Vor fi și invitați speciali, după cum explică Robert Deleanu, vicepreședintele asociației fondate de Vasile Mihai Ababei.

"Din România, va veni primarul din Întorsura Buzăului, pentru că aici, la Massa, este un grup mare de români care vin din acea zonă, și ar putea veni și preotul paroh din aceeași comună, dacă reușește să se elibereze", explică el. "Apoi am invitat și autoritățile locale, iar primarul Persiani a spus că va face tot posibilul să fie prezent. Vor fi șapte cântăreți români, unii din zonă, alții din Verona".

 

Intenționăm să creăm un centru de sprijin și informare pentru români

 

Robert, originar din Constanța, locuiește în Massa de 20 de ani: a venit aici în vacanță cu partenera sa și apoi a decis să rămână. În România a lucrat și în radio, ca DJ până când a devenit director, dar pasiunea sa este informatica, sector în care lucrează și astăzi la Massa. El este convins că festivalul poate fi o oportunitate pentru a încerca să reunească o comunitate foarte numeroasă, dar care nu reușește să găsească puncte de referință în zonă, având în vedere că mulți vin la muncă și apoi pleacă pentru a se întoarce la familiile lor din România.

"Asociația noastră", explică el, "are în prezent 200 de membri, iar petrecerea va fi ocazia potrivită pentru a face presiuni pentru aderare, având în vedere, de asemenea, reînnoirea birourilor prin alegerile comitetului director, a președintelui și a vicepreședintelui. Asociația acoperă teritoriul de la La Spezia la Viareggio și așteptăm mulți oameni la festivalul de la Lago del Sole".

O asociație, așadar, care vrea să crească: "Organizăm evenimente culturale, continuă Deleanu, petreceri, facem prezentări de carte și încercăm să implicăm românii în viața teritoriului, începând cu alegerile. Întotdeauna îi sensibilizăm pe oameni să meargă la vot, indiferent pentru cine. În viitor, intenționăm să creăm un centru de sprijin și informare pentru români, deoarece mulți dintre ei nu se descurcă în instituțiile și organismele publice", conform presei străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel