Italia. Badantele românce, libere de Crăciun: Cine alege să lucreze primește cu 60% mai mulți bani la salariu 

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Badante exploatate în zona Varese, Italia. Doi români implicați: "Îngrijitoarele se plângeau de amenințări și rele tratamente"
Badante exploatate în zona Varese, Italia. Doi români implicați: "Îngrijitoarele se plângeau de amenințări și rele tratamente"

Perioada sărbătorilor este una specială și pentru badantele românce care celebrează Crăciunul departe de casă. Cu toate acestea, sunt ele obligate să lucreze în această perioadă? 

 

În perioada sărbătorilor, toată lumea are dreptul la o zi liberă, fiind sărbătoare legală, inclusiv lucrătorii casnici, indiferent dacă sărbătorile cad în zilele în care îngrijitorul trebuie să lucreze de obicei. 

În timpul sărbătorilor, asistentul casnic  - îngrijitoare, menajere, bone, etc. - nu este obligat să muncească și, prin urmare, pe 25 și 26 decembrie, poate opta pentru a fi liber.

Astfel, în cazul în care angajatorul solicită muncă în aceste zile de sărbătoare, pe lângă plata concediului de odihnă la care are dreptul, badntele ar trebui să fie plătite pentru toate orele de muncă prestate, cu  60% în plus (ore suplimentare de sărbători).

 

Badantele, 48 de ore libere de Crăciun

 

De asemenea, în cazul îngrijitorului care locuiește în aceeași casa, 24/24, poate părăsi casa asistatului în timpul sărbătorilor.

Prin urmare, pentru sărbătorile de Crăciun, badantele își pot încheia activitatea în seara zilei de 24 decembrie și pot părăsi domiciliul angajatorului, dacă dorește acest lucru, pentru a se întoarce pe 26 la sfârșitul zilei, doar pentru a fi prezentă pe timp de noapte.

De asemenea, îngrijitorul poate conveni cu angajatorul să se întoarcă direct în dimineața zilei de 27, dar această decizie depinde exclusiv de acordul dintre angajat și angajator. 

În consecință, îngrijitorul care locuiește cu asistatul, va avea dreptul la 48 de ore de odihnă pe perioada sărbătorilor de Crăciun, informează Pensioni e Fisco.

 

Badantele și îngrijitoarele românce, obligate sau nu să se vaccineze anti-COVID-19?

 

De asemenea, în urmă cu câteva zile, badantele românce s-au confruntat cu o altă dilemă. Astfel, în conformitate cu noile restricții impuse în Italia, din 15 decembrie,  obligația de a primi vaccinul Covid intră în vigoare pentru toate persoanele care practică profesiile din sănătate la domiciliu, iar decizia a creat confuzie în rândul lucrătorilor din domeniile similare.

Astfel, sunt badantele românce nevoite să se vaccineze? Potrivit listelor ministeriale, această categorie nu este obligată să se vaccineze, întrucât activitatea de badantă sau de îngrijitoare, care nu necesită calificări specifice, nu a fost niciodată regăsită în listele ministeriale.

De aici, rezultă că măsura vaccinării obligatorii, care intră în vigoare de astăzi, nu privește și lucrătorii casnici, care vor trebui să prezinte în continuare Green Pass de bază la muncă. De cealaltă parte, operatorii sanitari sau asistentele care lucrează la domiciliul pacientului vor trebui să se imunizeze până la jumătatea lunii decembrie, scrie quifinanza.it.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel