Italia a pregătit mai multe centre pentru oamenii fără adăpost. Un grup de români a fost salvat deja de frigul iernii

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia a pregătit mai multe centre pentru oamenii fără adăpost. Un grup de români a fost salvat deja de frigul iernii / Foto: Unsplash
Italia a pregătit mai multe centre pentru oamenii fără adăpost. Un grup de români a fost salvat deja de frigul iernii / Foto: Unsplash

Fostul președinte al Consiliului Parohial Vera Cruz, João Barbosa, a confirmat că Primăria Aveiro, Italia, a acordat sprijin persoanelor care trăiesc pe străzi din cauza valului de frig.

Unul dintre aspectele care au motivat solicitările de clarificări din partea fostului primar PS atunci când a luat cuvântul în perioada deschisă participării publicului, joia aceasta este frigul.

"Cu acest val de frig, a avut Primăria vreun plan pe timp de noapte pentru persoanele fără adăpost?", a întrebat João Barbosa, menționând că primarul este șeful Protecției Civile Municipale și că "majoritatea" cetățenilor care trăiesc în aceste situații, în diferite părți ale orașului, "sunt semnalizați de serviciile municipale".

 

„Noi nu ne facem reclamă, noi ne facem treaba”

 

În replică, Ribau Esteves a dat asigurări că există o monitorizare din partea municipalității, implicând instituțiile locale, într-un mod discret, dar eficient. "Municipalitatea refuză să facă publicitate și marketing politic în legătură cu cei care suferă, noi nu facem așa ceva", a declarat acesta.

Potrivit primarului, municipalitatea are "rețeaua sa socială, care în mod global funcționează foarte bine", oferind "răspunsuri de toate tipurile" și cu sprijinul necesar.

Grupul autonom al IPSS Florinhas do Vouga, Núcleo de Planeamento e Intervenção com Sem-Abrigo (NIPSA) este unul dintre cei care "lucrează în fiecare zi cu persoanele fără adăpost, pe timp de frig sau de caniculă", cu cazare, hrană și alte servicii.

"Noi nu ne facem reclamă, noi ne facem treaba. Spre deosebire de alte comune, noi nu spunem că am activat planul pentru valuri de frig, acesta este definit în planurile de intervenție ale rețelei sociale, la care participă Consiliile, instituțiile și poliția, în mod eficient și descris", a spus primarul, subliniind că acțiunile de ajutor necesare "se fac în mod autonom și normal, fără comunicate de presă".

 

Un grup de români este cazat într-unul din centrele pregătite

 

În stația CP, toate adăposturile pentru pasageri situate lângă parcarea de est au fost transformate în dormitoare de câteva săptămâni. Un grup de persoane fără adăpost, printre care și câțiva cetățeni de naționalitate română și portugheză, își duc viața de zi cu zi aici.

Unii dintre ei aveau un acoperiș deasupra capului, locuiau la parterul clădirii cu pergolă din parcul Santiago, dar aceasta a fost demolată din motive de sănătate și siguranță, iar ei au rămas fără casă în toiul iernii.

Florinhas do Vouga a oferit sprijin în materie de hrană, igienă și asistență medicală persoanelor fără adăpost care, în mod normal, se împotrivesc să părăsească strada și chiar refuză o locuință temporară, conform presei străine.

 

„Suntem aici pentru a ne ajuta unii pe alții"

 

Acestea au fost cuvintele unuia dintre oamenii străzii, care s-a născut în Felgueiras și care este de părere că oamenii trebuie să se ajute între ei. Bărbatul spune că a acceptat recent să intre într-un "tratament de tratare a alcoolismului în Coimbra", recomandat de Florinhas do Vouga și, ulterior, „să urmeze un curs de formare în domeniul patiseriei la centrul de ocupare a forței de muncă".

O excepție în rândul celorlalți oameni fără adăpost, care sunt mai resemnați cu condiția lor socială fragilă și chiar cu starea lor de sănătate, datorată, în mare parte, problemelor cu dependențele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel