Irlanda. Primul ROMÂN care candidează la alegerile din Dublin: „Politica din România este o mafie la costum”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Marius Maroşan, primul român care candidează la alegerile din Irlanda şi singurul care a fost răsplătit cu titlul de „Good Citizen”, ar putea deveni membru în Consiliul Local din Dublin, informează romaniaexpres.com.

Marius Maroşan este un consultant financiar de 36 de ani din Sighetu Marmaţiei (judeţul Maramureş) care în 2008 a poposit în Irlanda. Planul lui era să petreacă două săptămâni de concediu pe meleagurile celebrilor scriitori Bram Stoker şi Oscar Wilde, nicidecum să se stabilescă acolo.

Nu s-a gândit că în acest loc va întemeia o familie şi va avea trei copii, nici că într-o bună zi din anul 2016 se va număra printre cele nouă persoane căreia primarul Dublinului şi Consiliul Local să le acorde titlul „Good Citizen" pentru implicare în activităţi comunitare. Şi cu atât mai puţin s-ar fi aşteptat ca într-o altă bună zi să candideze ca independent pentru un post de consilier local în Dublin.

 

„Cel mai mult mi-a plăcut în Irlanda oportunitatea de a călători foarte des”

 

Ajuns în Irlanda, mai mult la insistenţele unui prieten i s-a propus să muncească 4 ore pe zi într-un pub, alături de un alt prieten. Lui Marius i-a surâs ideea, deoarece în felul acesta îi rămânea timp să viziteze Dublinul şi împrejurimile sale şi pe deasupra urma să se aleagă şi cu un ban în plus. Aşa că s-a angajat pe post de chelner. După o săptămână, lucrând la jumătate de normă, a câştigat aproape salariul pe care îl lua în România într-o lună.

„Cel mai mult mi-a plăcut în Irlanda oportunitatea de a călători foarte des. Sunt foarte pasionat de călătorii, istorie, cultură şi tradiţii culinare, iar locuind aici am avut posibilitatea financiară de a vizita aproape toată Europa. În plus, un lucru pe care nu-l poţi cumpăra şi de care am avut parte în Irlanda este demnitatea, demnitate pe care simţi că o pierzi când ajungi în România”, afirmă Marius Maroşan.

 

„Good Citizen", o distincţie primită din partea primarului 

 

Implicarea în activităţile comunitare i-a adus în anul 2016 titlul „Good Citizen", o distincţie primită din partea primarului şi a Consiliului Local din Dublin. Dintre cele nouă persoane care au avut onoarea să primească acest titlu el a fost singurul cetăţean străin, restul fiind irlandezi.

Ca majoritatea românilor din străinătate, Marius Maroşan a fost nevoit să schimbe mai multe locuri de muncă. Acum munceşte ca interpret pentru agenţia Context şi, în paralel, pe cont propriu reprezentând oamenii la Tribunalul Muncii şi Tribunalul Chiriaşilor.

Implicarea lui în comunitate a culminat anul acesta cu prezentarea la alegerile locale din Irlanda, care vor avea loc vineri 24 mai 2019, cu două zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Câţiva irlandezi i-au propus să-şi depună candidatura pentru alegerile locale din Irlanda. Sigur că, din postura de consilier local ar putea fi de un şi mai mare folos oamenilor şi în mod deosebit comunităţii româneşti. Până la urmă a ales varianta candidaturii ca independent, în ciuda faptului că era conştient de dificultatea de aţi face singur campanie electorală.

 

„Politica din România este o mafie la costum”

 

Marius Maroşan susţine că, din informaţiile pe care le deţine, nu ştie să mai fi fost în trecut vreun român care să candideze la alegerile din Irlanda, nici vreun alt român care să candideze la actualele alegeri locale.

Întrebat cum vede politica noastră a românilor şi dacă e vreo diferenţă între felul în care fac politică irlandezii? Un răspuns mai direct nici nu se putea: „Politica din România este o mafie la costum, dacă e să fiu tranşant. Opoziţia este doar o piesă de teatru şi „tentaculele" politice merg până la cel mai jos nivel, ceea ce mă face să cred că foarte greu se va schimba ceva".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel