ÎPS Pimen a fost înmormântat. SUTE de oameni au participat la slujbă

Andreea Cosma |
Data publicării:

Câteva sute de credincioşi au participat vineri, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, la slujba înmormântării ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei Teofan, ÎPS Teodosie şi PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.

Slujba înmormântării a fost precedată de slujirea Sfintei Liturghii, la care au participat deopotrivă autorităţi judeţene şi locale, preoţi, călugări, credincioşi, dar şi Prinţul Nicolae al României împreună cu soţia sa.

Toţi participanţii la ceremonialul de înmormântare au purtat măşti de protecţie şi au păstrat distanţa regulamentară aşa cum le-a şi solicitat, de altfel, mitropolitul Teofan.

Slujba de înmormântare a ÎPS Pimen a avut o rânduială liturgică specială, pentru că ierarhii ortodocşi sunt călugări, slujba prohodirii lor fiind caracterizată prin simplitate, smerenie şi nădejde în Înviere.

Mitropolitul Teofan a explicat credincioşilor aflaţi în curtea Mănăstirii "Sf. Ioan cel Nou" Suceava că în cazul trecerii la cele veşnice a unui ierarh se săvârşeşte slujba înmormântării călugărilor.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei Teofan a evocat, vineri, la finalul slujbei de înmormântare, personalitatea ÎPS Pimen, despre care a spus că a fost "arhipăstorul Moldovei de miazănoapte-Bucovina, pe care Înaltpreasfinţia sa o contempla ca pe o mireasă aleasă, demnă, credincioasă şi nespus de frumoasă".

"A fost iubit de Dumnezeu pentru că s-a străduit să asculte glasul Său, să înţeleagă mesajul Dumnezeiesc şi să împlinească porunca cea cerească", a adăugat ierarhul.

Totodată, Mitropolitul Teofan a spus că ÎPS Pimen a fost iubit de Dumnezeu pentru că s-a străduit în toate să urmeze calea cea strâmtă, să poarte crucea, să fie răstignit pe ea, să ajute pe alţii în drumul răstignirii pe Golgota vieţii.

''A fost iubit de Dumnezeu, pentru că s-a străduit să asculte glasul Său, să înţeleagă mesajul Dumnezeiesc şi să împlinească porunca cea cerească (...) Din Grădina Getsimani, unde a zăbovit aproape întreaga viaţă în sens duhovnicesc, a urcat adesea pe Tabor şi a avut drept răsplată şi clipe de lumină, de bucurie şi de înviere. Vlădica Pimen a avut parte de o viaţă tumultos de bogată, o viaţă suprinzătoare prin complexitatea ei, uimitoare în coorodonatele ei esenţiale", a spus mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Mitropolitul Teofan a spus despre Pimen Suceveanul, care s-a născut în perioada interbelică, că ''a trăit din plin drama războiului, a fost martor al întregii perioade comuniste'' şi a fost "participant la durerile fără sfârşit ale mult aşteptatelor renaşteri a României post-decembriste".

Înaltul ierarh a arătat că oamenii doreau să-l asculte, să-l privească sau să-l atingă şi a comparat înfăţişarea ÎPS Pimen cu icoanele de la Suceviţa, Voroneţ sau Moldoviţa.

"Chipul lui de ascet trimitea la pustnicii din Pateric. Cuvântul direct, scurt, fără menajamente căldicele, crea sentimentul unui om care nu are timp de pierdut în explicaţii şi justificări inutile. Înfăţişarea sa exterioară, prelungirea celei lăuntrice, se apropia de icoanele de la Voroneţ, Suceviţa sau Moldoviţa, sau de icoanele celorlalte mănăstiri şi biserici din Moldova de Nord-Bucovina. Era de fapt o extensiune a acestor icoane. Le-a iubit mult, a luptat pentru restaurarea lor, s-a întristat nespus în faţa indiferenţei unora faţă de acest tezaur identitar şi duhovnicesc al românilor", a spus ÎPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a le-a spus credincioşilor că, în multe privinţe, ÎPS Pimen a fost un om special şi timpurile, oamenii şi provocările au fost pe măsură.

"Mulţi l-au iubit, alţii, puţini, l-au contestat, pentru că nu l-au înţeles. Era prea mare, prea adânc, prea creştin şi prea român pentru a-i fi uşor sesizată anvergura. Unii s-au temut de glasul lui", a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Trupul neînsufleţit al Arhipăstorului Bucovinei a fost apoi depus, conform dorinţei sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care ierarhul şi l-a pregătit dinainte.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţă miercuri, în jurul orei 0,50, la Institutul "Matei Balş" din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord. Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la Bucureşti cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie. În urma complicaţiilor pulmonare apărute, părintele arhiepiscop în vârstă de 90 de ani fusese intubat. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel