Iohannis, declarații despre aderarea României la Schengen

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că aderarea României la Schengen nu este posibilă fără consens.

"Fără consens, aderarea la Schengen nu este posibilă şi lucrăm cu toţii la acest proiect", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la conferinţa de presă comună cu omologul său sloven, Borut Pahor, întrebat dacă are o strategie comună cu Guvernul pentru atingerea acestui obiectiv.

Şeful statului a arătat că România trebuie să facă unele progrese pentru a convinge anumite state că este pregătită să intre în spaţiul de liberă circulaţie.

"Toată lumea este de acord că locul România este în Schengen. Cei mai convinşi suntem noi, fiindcă aderarea României la spaţiul Schengen ar îmbunătăţi clar securitatea spaţiului Schengen, însă până acolo este nevoie să convingem pe unii dintre prietenii şi partenerii noştri, dar este în acelaşi timp nevoie să facem noi câteva progrese. Dacă şi una şi alta se vor întâmpla în viitorul apropiat avem şanse să rezolvăm problema", a afirmat Iohannis.

La rândul său, preşedintele sloven, Borut Pahor, a subliniat că, dacă România îşi doreşte să adere la spaţiul Schengen, trebuie să îndeplinească toate criteriile stabilite de Uniunea Europeană.

"Am fost şi membru al Consiliului European între 2008 şi 2011 şi îmi amintesc dezbaterile referitoare la aceste criterii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a se putea integra în spaţiul Schengen. Fostele criterii stabilite în trecut pentru ţările care doreau să fie membre au fost îndeplinite de către România, însă iată că pentru România Uniunea a impus condiţii suplimentare. Dacă România îşi doreşte să devină parte a spaţiului Schengen trebuie să îndeplinească aceste criterii, însă Slovenia consideră că toate statele trebuie să îndeplinească aceleaşi criterii. Îmi doresc realmente ca România să fie parte a acestei zone", a spus Borut Pahor. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel