Intel anunță țările alese din UE în care ar putea construi fabrici de 17 miliarde de euro pentru rezolvarea crizei mondiale a cipurilor

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
FOTO ILUSTRATIV. Sursa foto: Flickr.com
FOTO ILUSTRATIV. Sursa foto: Flickr.com

Investiţia în planificata fabrică de 20 de miliarde de dolari (17 miliarde de euro) a Intel în Europa ar putea fi repartizată în câteva state membre UE, în urma crizei de aprovizionare cu semiconductori, care a afectat producţia în sectorul auto, informează publicaţia The Irish Times. Pe lista scurtă pentru construirea fabricilor se află patru state vestice. 

În ultimele luni, grupul american Intel a încercat să obţină subvenţii publice în valoare de aproximativ opt miliarde de euro pentru a construi o facilitate de producţie a semiconductorilor în Europa.

Publicaţia britanică Financial Times (FT) a anunţat că directorul general Pat Gelsinger s-a întâlnit recent cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul italian Mario Draghi pentru a discuta despre deficitul global de chipuri care a lovit industriile din întreaga lume.

Uniunea Europeană analizează posibilitatea înfiinţării unei alianţe în domeniul semiconductorilor între producători precum STMicroelectronics, NXP, Infineon şi ASML, în ideea de a-şi reduce dependenţa de producătorii străini de cipuri în perioade în care există probleme în lanţul global de aprovizionare.

În martie, Intel anunţase un plan de 20 de miliarde de dolari pentru a-şi extinde capacităţile de producere a cipurilor de ultimă generaţie, construind două fabrici în Arizona.

"Intenţionăm să ne extindem şi în alte locaţii, în SUA şi în Europa, pentru a asigura un lanţ de aprovizionare sigur şi sustenabil pentru întreaga lume", a afirmat Gelsinger, fără a da amănunte.

Germania, Olanda, Franța și Belgia, alese pentru fabricile Intel din UE



Directorii Intel au sugerat că ar putea fi "beneficii la nivelul UE", dacă cerinţele companiei pentru o nouă fabrică europeană sunt îndeplinite, sporind posibilitatea repartizării facilităţilor şi serviciilor pentru a sprijini producţia de cipuri.

Greg Slater, vicepreşedinte pentru afacerile globale ale Intel, care face parte din echipa ce explorează oportunităţile în Europa, a declarat pentru Financial Times: "Am putea avea producţia într-o uzină şi ambalarea în alta. Activităţile de cercetare-dezvoltare ar putea fi repartizate în mai multe state membre UE".

Printre ţările unde Intel ar putea construi fabrici se află Germania, Olanda, Franţa şi Belgia. O decizie ar putea fi anunţată până la finalul anului, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel