Înșelătoria cu criptomonede. Avertisment pentru români

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Ofertele cu criptomonede au împânzit Occidentul și au ajuns acum și în România. Specialiștii atrag atenția că totul este o mare înșelătorie.  

Ofertele au început să fie promovate, oamenii find contactați telefonic cu astfel de oferte.

Nouriel Roubini, celebrul economist care a prezis criza economică atrage atenția asupra investiției în criptomonede, pe care o consideră o înșelătorie la nivel mondial.

Celebrul economist spune că cei care ajung să investească în criptomonede se pot trezi fără bani, nefiind protejați de nici o lege. El subliniază că aceste criptomonede aruncă lumea înapoi în epoca de piatră.
Roubini citează un studiu al ICO Satis Group,care spune că 81% din ICO(Initial Coin Offering) sunt escrocherii create de șarlatani și escroci care doresc să-ți ia banii și să-și fugă cu ei. De asemenea, nu e de mirare că doar 8% din cripto-lichidități au ajuns să fie tranzacționate pe o bursă, ceea ce înseamnă că 92% dintre aceștia nu reușesc. S-ar părea că ICO nu servesc altui scop decît să eludeze legile care protejează investitorii.

Robini continuă exemplele: Dacă investiți într-o afacere convențională (non-crypto), vi se oferă o varietate de drepturi legale - la dividende dacă sunteți acționar, la dobândă dacă sunteți creditor și la o parte din activele întreprinderii. Aceste drepturi sunt executorii, deoarece valorile mobiliare și emitenții acestora trebuie să fie înregistrați la stat.

În plus, în tranzacțiile legitime de investiții emitenții trebuie să prezinte informații financiare exacte, planuri de afaceri și riscuri potențiale. Există restricții care limitează vânzarea anumitor tipuri de valori cu risc ridicat numai investitorilor calificați. Există reglementări privind spălarea banilor (AML) și cunoașterea clientului (KYC) pentru a preveni evaziunea fiscală, ascunderea câștigurilor nereușite și alte activități criminale, cum ar fi finanțarea terorismului.

În vestul sălbatic al ICO, majoritatea criptocmonedelor sunt emise cu încălcarea acestor legi și reglementări, sub pretextul că nu sunt itluri. Prin urmare, majoritatea ICO nu leagă investitorii de nici un fel de drepturi legale. Acestea sunt, în general, însoțite de "hârtii albe" în loc de planuri concrete de afaceri. Emitenții lor sunt adesea anonimi și nu pot fi identificați. Iar acestea se încadrează în toate regulamentele AML și KYC, lăsând ușa deschisă oricărui infractor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel