Potrivit Institutului Naţional de Statistică, cifre actuale măresc şi mai mult decalajul faţă de cele mai multe dintre ţările Uniunii Europene. Invitat al emisiunii "Probleme la zi", profesorul Vasile Gheţău, specialist în demografie, a explicat această situaţie pentru Rador Radio România.
„La bărbaţi, valoarea medie în UE în 2022 a fost de 78 de ani. Noi avem 71,5, deci 6,5 ani este decalajul. Este enorm. La femei media europeană este de 83,4 ani şi la noi a fost anul trecut de 79,3. Decalajul este mult mai mic, 4,1 ani, pentru că mortalitatea feminină este mai scăzută în general, peste tot“, a explicata expertul.
Acesta afirma că suntem la coada clasamentului pe lista țărilor europene, la acest capitol.
„Ne plasăm, din păcate, în coada clasamentului european, alături de Bulgaria, Letonia şi Lituania la bărbaţi şi alături numai de Bulgaria la femei“, a adăugat profesorul Vasile Gheţău.
Starea de sănătate, una precară în România
„Dacă ne uităm la structura mortalităţii pe cauzele de deces în spaţiul Uniunii Europene, boli ale aparatului circulator sunt responsabile de 35% dintre totalul deceselor anuale. La noi în ţară, decesele prin boli ale aparatului circulator au întrecut imensa cifră, deci în proporţie de 56%. Mai mult, în unele ţări locul întâi care era ridicat mortalităţii prin boli cardiovasculare a fost preluat de cancer“, a adăugat profesorul Vasile Gheţău, specialist în demografiecitat de Rador Radio România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News