Sindicatele din penitenciare: Tudorel Toader, ministru de nota 2

StiriDiaspora Team / 5 mar 2019, 10:08 Salveaza PDF Comentarii

"Un ministru de nota 2, Tudorel Toader trebuie demis pentru subminarea sistemului penitenciar", se spune într-un comunicat al Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.   

 

"În mandatul Tudorel Toader la Justițe cele 22 de lucrări "în execuție", dintr-o listă de 136 de pretinse investitii în penitenciare sunt 12 in realitate. Restul sunt declarații de bune intenții. Fondurile alocate îmbunătățirii condițiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar și de către fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc.

 Siguranța penitenciarelor și a comunității în scădere

În mandatul Tudorel Toader la Jutiție au avut loc 8.632 de incidente negative in penitenciare. A crescut numarul cazurilor de agresiune între deținuți (2.920) și la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776) distrugeri de bunuri (776) și descoperire de droguri (544). S-au mai inregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerari de obiecte metalice si substanțe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar și, surprinzător, 288 de accidente de muncă.

 Între timp, peste 15.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime și vor produce alte prejudicii.


Politica de resurse umane, sub semnul politizării și vasalizării

În mandatul Tudorel Toader, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deși au fost anunțate mai multe astfel de proceduri care s-au desfășurat parțial, dar n-au fost finalizate. Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar și peste limita legală de 1 an și aplică o politică de vasalizare și politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani.

Sistemul penitenciar, subminat în mandatul Tudorel Toader

Ministrul Toader se laudă cu Strategia de reintegrare socială (pag. 53) care a produs întâlniri, diagnoze, baze comune de acte legislative, rapoarte, studii și proceduri. Rezultate zero. 

Tudorel Toader încearcă să-și asume merite care nu-i aparțin

"Ministrul Toader se laudă, în schimb ,cu o serie de rezultate obinute în urma protestelor sindicatelor și prin negociere directă cu prim-ministrul de la acea vreme. Creșterea salariilor cu 10%, suplimentarea statelor de funcții cu 1000 de posturi și plata orelor suplimentare începând cu aprile 2018 sunt rezultatul acțiunilor sindicale, iar ministrul nu a susținut în niciun fel aceste demersuri chiar dacă ulterior a fost obligat să le pună în practică.

În concluzie, după un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunț pentru incompetență, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgență." se spune în  comunicatul Federației Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy