Indemnizații de creșterea copilului, încasate ILEGAL. Aproape 2 milioane de euro încasate printr-o metodă simplă

Liviu Ludovic / 16 noi 2020, 17:06 Salveaza PDF Comentarii

Polițiștii și procurorii DIICOT Călărași au anunțat luni că 23 de persoane au fost arestate, iar 4 au fost plasate sub control judiciar în dosarul în care se fac cercetări pentru obținerea, cu documente falsificate, a unor indemnizații de creștere a copilului. Prejudiciul: peste 8 milioane de lei. 

În acest dosar, polițiștii și procurorii au făcut, în perioada 5 – 13 noiembrie 2020, 150 de percheziții domiciliare în București și în județele Călărași, Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Bacău şi Vaslui. De asemenea, au pus în aplicare 153 de mandate de aducere, emise pe numele unor persoane care ar fi beneficiat de indemnizații de creștere a copilului, obținute în mod ilegal.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost confiscați 103.070 de lei, 33.110 euro, 970 de dolari, 400 de shekeli israelieni, 280 de lire sterline, 2,6 kilograme de aur și un pistol tip airsoft. De asemenea, la domiciliul uneia dintre persoanele bănuite, au fost descoperiți 10.000 de dolari, 20.500 de euro și 7.500 de lire, în bancnote false.

Prejudiciu uriaș: 1,7 milioane de euro

 

Conform unui comunicat al IGPR, în cauză urmează a fi dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile, până la concurența prejudiciului cauzat, de aproximativ 1.700.000 de euro.

În acțiune, au fost angrenați 425 de polițiști, 16 luptători ai SIAS și 85 de luptători din cadrul Jandarmeriei Române.

În cadrul dosarului penal instrumentat de DIICOT Călărași sunt efectuate cercetări faţă de 180 de persoane bănuite.

Potrivit polițiștilor, au fost reținute 23 de persoane, care ulterior au fost arestate preventiv de către Tribunalul Călăraşi, iar față de 4 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Cercetările au început în 3 noiembrie 2020, când au fost făcute 50 de percheziții domiciliare în București și în județele Călărași și Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2017 - 2020, s-ar fi constituit și acționat un grup infracțional organizat care, prin întocmirea în fals a documentației necesare, ar fi obținut sume consistente de bani, cu titlu de indemnizație de creștere a copilului cu vârsta de până la 2 ani. În scopul obținerii banilor, membrii grupului ar fi identificat potențiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinți sau care urmau să devină părinți în perioada imediat următoare.

Persoane fără venituri sau foarte sărace

 

"Beneficiarii recrutați în acest scop de către membrii grupului ar fi fost persoane fără venituri sau cu o situație materială precară, care ar fi acceptat să utilizeze documente false puse la dispoziție de către membrii grupului, pe baza cărora să obțină indemnizații generoase de creștere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, împreună cu membrii grupului. În acest scop, gruparea infracțională ar fi deținut, de facto, mai multe societăți comerciale fantomă, pe care ar fi făcut angajări fictive, retroactive, documentația întocmită atestând, în fals, că beneficiarii ar fi fost angajați în aceste societăți comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii ar fi primit salarii consistente”, se arată în comunicat.

Polițiștii susțin că au existat și situații în care unii beneficiari ar fi refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizație membrilor grupării organizate, iar în aceste cazuri membrii grupului ar fi apelat la recuperatori sau ar fi făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului.

„Pentru a evita astfel de situații, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracțional organizat ar fi reținut cardurile beneficiarilor și ar fi retras din bancomate indemnizația, de această dată, ei fiind cei care, lunar, ar fi înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizației de creștere a copilului”, au mai transmis polițiștii.

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy