HALUCINANT. Un ministru PSD susţine că articolele din Constituţie sunt CONSULTATIVE: "E INTERPRETAREA mea"

Andreea Cosma / 5 sep 2019, 13:03 Salveaza PDF Comentarii

Declaraţie halucinantă din partea lui Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Întrebat despre articolul din Constituţie care obligă Guvernul să ceară un nou vot în Parlament în cazul schimbării politice, ministrul a spus că, din punctul său de vedere, este consultativ.

"Noi vrem să guvernăm pentru că aşa este normal să se întâmple. De ce trebuie să probăm noi (majoritatea parlamentară - n. r.)? În Constituţie spune că un Guvern pleacă atunci când este o moţiune sau atunci când există o demisie a premierului. Alte motive pentru a pleca un Guvern nu am citit în Constituţie. Sigur că există şi aliniatul 3 din articolul 85 care spune că, în cazul în care există o schimbare politică, trebuie mers în Parlament, dar aceasta este o chestiune consultativă, nu înseamnă neapărat... Sau aceasta este doar părerea mea, pentru că legea are întotdeauna literă şi spirit", a susţinut Oprea.

Când i s-a amintit că respectivul articol nu are nimic consultativ, el a repetat: "Era părerea mea, interpretarea mea, nu sunt jurist".

Mai departe, ministrul pentru Mediul de Afaceri l-a indicat pe preşedintele Klaus Iohannis drept vinovat pentru blocajul creat la nivelul Guvernului.

"Eu cred că responsabilitatea trebuie să fie inclusiv a preşedintelui, care nu trebuie să blocheze activitatea Guvernului. Mediul de afaceri aşteaptă multe lucruri, dar nu le putem face, pentru că există un preşedinte care nu vrea să dea niciun răspuns, asta mă uimeşte", a continuat oficialul ministerial.

Jurnaliştii au insistat să afle de ce Guvernul nu vrea să deblocheze situaţia mai repede, solicitând un vot în Parlament, şi aşteaptă decizia preşedintelui, iar Oprea a răspuns: "El nu trebuie să o complice niciodată. De ce trebuie să o complice, să blocheze, să pună o frână? Eu nu înţeleg, am foarte multe 'de ce'-uri. Când nu înţeleg, mi-e foarte greu să explic. Noi dorim să guvernăm responsabil".

Ministrul a admis că în acest moment nu se pot ţine şedinţele de Guvern.

"Precum aţi văzut, nu am avut şedinţă de Guvern săptămâna aceasta", a subliniat el.

Articolul 85 din Constituţia României prevede următoarele: (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament; (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului; (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea prim-ministrului.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy