Hacker român capturat pe aeroport, în Bogota. „Creierul“ virusului Gozi a furat date de milioane de dolari, inclusiv de la NASA

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cetățeanul român Mihai Ionuț Păunescu, care ar fi unul dintre creatorii și principalul distribuitor al „Gozi”, un virus informatic care ar fi furat informații de la peste un milion de computere din lume, a fost capturat. Arestarea a avut loc pe aeroportul El Dorado din Bogota. Românul, alături de alți doi bărbați, au furat date informatice care au creat pagube de milioane de dolari.

Mihai Ionuț Păunescu a fost la dispoziția Procuraturii Generale. Polițiștii din Columbia au informat Ambasada Statelor Unite, astfel încât, în condițiile legii, să poată prezenta cererea de arestare în scopuri de extrădare, ptrivit elnuevosiglo.com.co.

Românul este solicitat de către Southern District Court din New York pentru infracțiunile de complicitate  la intruziunii computerizate, complicitate la comiterea unei înșelătorii bancare și instigarea la comiterea de înșelătorii prin mijloace electronice.

Hacker român capturat pe aeroport, în Bogota

 

O instanţă federală din New York l-a condamnat, în 2016 la trei ani şi o lună de închisoare pe creatorul virusului informatic "Gozi", care a afectat peste un milion de calculatoare, inclusiv ale NASA, şi a provocat pagube de milioane de dolari, într-un dosar în care au fost inculpaţi trei cetăţeni din Europa de Est, între care şi  românul Păunescu, transmitea EFE.

Virusul "Gozi", creat în 2007, s-a transformat într-unul din cele mai distructive din istoria informaticii, cu care s-au furat "zeci de milioane de dolari", potrivit autorităţilor citate de EFE. Autorităţile judiciare americane l-au inculpat pe Păunescu dar și pe alțidou bărbați în ianuarie 2013, aceştia fiind acuzaţi că ar fi furat milioane de dolari, informaţii bancare din computere din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Mihai Ionuț Păunescu - creierul“ virusului Gozi 

 

După cum a raportat Departamentul de Stat, acest virus de tip troian a infectat computerele din Statele Unite, Germania, Regatul Unit, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia. Unele dintre victime sunt multinaționale, bănci și organizații precum NASA.

Românul Mihai Ionuţ Păunescu, alias "Virus", de origine română, a fost arestat în România la finalul lui 2012. Acesta a fost extrădat în SUA în februarie 2015, după cum nota AFP, care adăuga, la acel moment, că extrădarea a fost întârziată mai multe luni, întrucât acesta a făcut apel, fără succes, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Gozi a furat date de milioane de dolari, inclusiv de la NASA

 

Păunescu ar fi creat şi operat un sistem de servere securizate pentru accesul grupurilor de delincvenţi informatici, între care cel al creatorilor acestui virus.  Virusul a infectat circa 40.000 de calculatoare numai în SUA, inclusiv 160 aparţinând NASA, după cum arată documentele judiciare. Daunele rezultate se ridică la aproximativ 50 milioane dolari.

„Aceşti presupuşi infractori cibernetici internaţionali sunt responsabili pentru crearea şi răspândirea unui virus informatic care a infectat peste un milion de calculatoare - cel puţin 40.000 în Statele Unite ale Americii - şi a provocat milioane de pierderi procedând, printre altele, la furtul de parole ale unor conturi bancare on-line“, informa la acea dată biroul procurorului federal din Manhattan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel