Italia. Guvernul Meloni a tăiat cecul de 500 de euro pe care statul îl dădea tinerilor când împlineau 18 ani

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul Giorgia Meloni a tăiat recent cecul cultural în valoare de 500 de euro oferit tinerilor la împlinirea vârstei de 18 ani, măsură care nu a fost deloc bine primită în Italia.

Profesioniştii din industria cărţii din Italia au denunţat sâmbătă decizia Guvernului condus de Giorgia Meloni de a suprima cecul cultural în valoare de 500 de euro oferit din 2016 tinerilor italieni la împlinirea vârstei de 18 ani, informează AFP.

"Scriitorii, editorii, librarii, papetierii, bibliotecarii cer Parlamentului şi Guvernului să retragă propunerea de suprimare a bonusului de 500 de euro oferit tinerilor de 18 ani pentru cumpărături culturale", au declarat reprezentanţii asociaţiilor de profil într-un comunicat.

Acest cec "a permis unor mii de tineri să exploreze şi să se apropie de lumea cărţilor, alegând în mod liber ceea ce voiau să citească". De asemenea, "el a susţinut economic cartea şi a permis unei ţări care în mod tradiţional citeşte puţin să facă uriaşe progrese în acest domeniu", au subliniat asociaţiile profesionale din acest sector de activitate.

Potrivit Institutului italian pentru statistică, citat de aceleaşi asociaţii, cecul de 500 de euro a stimulat lectura în rândul tinerilor de 18-21 de ani, o grupă de vârstă în rândul căreia procentul cititorilor a crescut de la 46,8% la 54% între 2016 şi 2018.

Majoritatea de dreapta şi extrema dreaptă rezultată în urma alegerilor legislative din septembrie a votat vineri un amendament prin care a fost suprimat cecul cultural acordat tinerilor.

Politicienii din coaliţia majoritară afirmă că doresc să aloce suma de 230 de milioane de euro, care costă în fiecare an statul italian, unor forme diferite de sprijinire a sectorului cultural şi că, de fapt, numeroşi tineri din ţară foloseau acei bani în alte scopuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel