Guvernul din Spania va aproba prelungirea reducerii TVA-ului la alimentele de bază

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul din Spania urmează să aprobe prelungirea reducerii TVA-ului la alimentele de bază.

Guvernul intenționează să aprobe, miercuri, un decret-lege pentru a prelungi unele dintre măsurile care expiră la 31 decembrie și care fac față consecințelor economice ale războiului din Ucraina și creșterea prețurilor. Printre aceste măsuri se numără reducerea TVA-ului pentru alimentele de bază, scrie publicația spaniolă 20 minutos.

Noul pachet, care va fi aprobat în ultimul Consiliu de Miniștri al anului, va fi al optulea impulsat de Executiv pentru a răspunde impactului războiului din Ucraina și creșterii prețurilor, o mobilizare de resurse care, până acum, se ridică la aproximativ 47 de miliarde de euro.

În acest următor pachet de măsuri, se va menține eliminarea TVA-ului de 4% aplicat tuturor alimentelor de primă necesitate pentru încă șase luni și reducerea de la 10% la 5% a TVA-ului pentru ulei și paste, a declarat președintele Pedro Sánchez.

Printre alimentele de bază care beneficiază de eliminarea taxei se numără pâinea obișnuită; făinurile pentru pâine; laptele natural, certificat, pasteurizat, concentrat, degresat, sterilizat, UHT, evaporat și sub formă de pulbere produs de orice specie animală; brânzeturile; ouăle și fructele, legumele, verdeața, leguminoasele, tuberculii și cerealele care au calitatea de produse naturale conform Codului Alimentar.

Efort financiar pentru prelungirea măsurilor

 

Potrivit celor mai recente date publicate de Agenția Fiscală, aceste reduceri fiscale au reprezentat o pierdere de 1.573 de milioane de euro pentru bugetul public între ianuarie și noiembrie de anul acesta.

Dar aceasta nu ar putea fi singura reducere a impozitelor pe care Guvernul o va studia pentru a o prelungi. Nu este încă clar dacă reducerile TVA-ului la 5% pentru electricitate și gaze, lemn și pelete se vor prelungi dincolo de 31 decembrie, ținând cont că această măsură fiscală a avut un impact de 728 de milioane de euro asupra încasărilor.

Există și incertitudini cu privire la decizia pe care o va lua Guvernul cu privire la reducerea prețului abonamentelor și titlurilor de călătorie multiplă pentru transportul public. Executivul va trebui să decidă dacă va continua să acorde o reducere de 30% pentru transportul public al celorlalte administrații, cu condiția ca acestea să se angajeze să mărească această reducere până la 50%. Singurul lucru pe care l-a dezvăluit Sánchez cu privire la această problemă este că transportul public va fi gratuit pentru minori, tineri și șomeri, cu toate că nu s-a clarificat de când va fi în vigoare această măsură.

De asemenea, există în prezent, până la 31 decembrie, măsuri legate de munca și legate de beneficiile publice, care sunt necunoscute dacă vor fi prelungite. În special, este vorba despre decizia conform căreia creșterea costurilor energetice nu poate constitui un motiv obiectiv de concediere. Nerespectarea acestei obligații implică returnarea ajutorului primit.

De asemenea, până în ultima zi a anului, prețul maxim al buteliei de butan cu capacitatea între 8 și 20 de kilograme este limitat la 19,55 de euro, deși această tarifă a fost atinsă ultima dată în revizuirea din 19 septembrie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel