Guvernul ar fi pus firmele să aleagă: creșteri de taxe sau TVA de 20%, conform unor surse Antena 3. Astfel s-ar reuși strângerea rapidă de bani la buget, fără să mai fie nevoie de creșterea altor taxe.
În ultima perioadă s-a vorbit despre introducerea unor noi taxe sau mărirea altora: este vorba despre taxa pe zahăr, între 0.8 bani și 1.2 pe litru, impozit de 1% pentru proprietățile cu valoare mai mare de 500 000 euro. De asemenea, angajații din construcții agricultura și sănătate ar putea să fie obligați să platească CASS de 10%.
Orice măsură va fi în cele din urmă convenită, ar urma să fie adoptată din luna septembrie.
Întâlnire Ciolacu - Ciucă, săptămâna viitoare
Premierul Marcel Ciolacu urmează să se întâlnească, în data de luni, săptămâna viitoare, cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor în scopul finalizării setului de măsuri fiscale ce vor fi adoptate de Guvern, conform surselor din cadrul Executivului.
Conform acestor surse, pe agenda discuțiilor se află diverse măsuri, printre care și eliminarea facilităților fiscale acordate sectoarelor de construcții, agricultură și industrie alimentară, care implică scutirea de la plata CASS. Dacă nu se va adopta TVA de 20%, se ia în considerare introducerea a două cote de TVA: 19% și, respectiv, 9% pentru alimente, medicamente și dispozitive medicale, cum ar fi protezele.
Supraestimarea veniturilor la buget
Gaura de la buget nu există, ci suntem în situaţia în care trebuie corectate greşelile de la adoptarea Legii bugetului de stat pe 2023, în care veniturile au fost supraestimate şi cheltuielile subestimate, a declarat, joi, Gabriel Biriş.
"Guvernul vorbeşte deja de nişte măsuri, multe aplicabile de la 1 septembrie. 1 septembrie este peste cinci-şase săptămâni şi le vedem pe surse. Noi nu putem să facem în momentul de faţă un comentariu profesionist al calităţii şi impactului acestor măsuri, ceea ce consider că nu este deloc firesc. (...) Am mai văzut o situaţie ca acum, anul trecut. Să nu uităm că Ordonanţa 16, care a modificat destul de amplu Codul fiscal, a fost parcă secret de stat. N-au fost niciun fel de discuţii (...) Atunci, noi am atras atenţia că măsurile respective, deşi în mare parte de înţeles, unele chiar bunicele, nu rezolvă problema, fiind doar nişte cârpeli. Atrăgeam atenţia că vom avea alte modificări curând. Le vedem acum. Practic, Ordonanţa 16 şi-a produs efecte în principal începând cu 2023, efectele fiind cele pe care le vedem: o imensă gaură bugetară. Bine, gaura de fapt nici nu există. Ea este cauzată de o foarte gravă supraestimare a veniturilor şi de o la fel de gravă subestimare a cheltuielilor. Deci practic nu există o gaură. Noi acum suntem în situaţia în care România trebuie să corecteze pe parcurs greşelile de la adoptarea legii bugetului de stat şi a asigurărilor sociale pe 2023", a spus Biriş la o dezbatere organizată de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News