Grecia, sub imperiul furtunilor. Protecția Civilă, recomandări pentru populație

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Fenomene intense vor predomina luni în Grecia, cu o scădere semnificativă a temperaturilor în multe zone și furtuni puternice în nordul și în zona continentală.

Recomandări către cetățeni să fie deosebit de atenți, având în vedere valul de vreme rea din această seară, Protecția Civilă face recomandări.

Pompierii solicită cetățenilor să se asigure că își iau măsuri de protecție împotriva pericolelor generate de fenomenele meteorologice severe, având în vedere deteriorarea temporară a vremii din această seară până în orele după-amiezii de luni (05-09-2022).

Precizăm că, potrivit Buletinului meteorologic de urgență emis astăzi de Serviciul Național de Meteorologie (EMY), vremea se va înrăutăți temporar din această noapte (04-09-2022) până în după-amiaza zilei de luni (05-09-2022), cu ploi și furtuni local puternice în nordul și centrul Greciei, însoțite de o frecvență ridicată de descărcări electrice, grindină și rafale puternice de vânt în timpul fenomenelor.

Grecia, sub imperiul furtunilor

 

În special, în zonele în care sunt prognozate ploi abundente, furtuni sau rafale de vânt, Protecția Civilă recomandă cetățenilor:

- Fixați obiectele care pot provoca daune sau răniri dacă sunt luate de vremea rea.

- Asigurați-vă că jgheaburile și burlanele din locuințe sunt desfundate și funcționează corect.

- Evitați traversarea torenților și a cursurilor de apă, pe jos sau cu vehiculul, în timpul furtunilor și a ploilor și timp de câteva ore după încheierea evenimentului.

- Evitați munca și activitățile în aer liber în zonele marine și de coastă în timpul fenomenelor meteorologice severe (risc de lovituri de fulger).

- Adăpostiți-vă imediat în timpul unei furtuni cu grindină. Adăpostiți-vă într-o clădire sau într-o mașină și nu părăsiți zona sigură până când nu sunteți siguri că furtuna a trecut. Grindina poate fi foarte periculoasă și pentru animale.

- Evitați traversarea pe sub copacii mari, pe sub panourile de semnalizare și, în general, din zonele în care obiectele ușoare (de exemplu, ghivece, cioburi de sticlă etc.) se pot desprinde și pot cădea pe jos (de exemplu, sub balcoane).
Respectați instrucțiunile autorităților locale relevante, cum ar fi poliția rutieră etc.

Protecția Civilă, recomandări pentru populație


De asemenea, în zonele în care există o activitate fulgerătoare intensă:

Dacă sunteți acasă

- Nu țineți în mână aparate electrice sau telefonul, deoarece fulgerul poate trece prin fire. Nu transportați aparate electrice, deoarece fulgerul poate trece prin casă sau prin rețeaua electrică.
-Evitați să atingeți țevile sanitare (bucătărie, baie), deoarece acestea sunt bune conductoare de electricitate.

Dacă vă aflați în mașină

Parcați-o pe marginea drumului și departe de copaci care ar putea cădea pe ea.
-Rămâneți înăuntru și aprindeți luminile de avertizare (lumini de urgență) până când furtuna se potolește.
-Închideți ferestrele și nu vă sprijiniți de obiecte metalice.
-Evitați drumurile inundate.

Dacă vă aflați în aer liber

* Adăpostiți-vă într-o clădire sau într-o mașină, altfel așezați-vă imediat pe pământ fără să vă culcați.
* Adăpostiți-vă sub crengile solide ale copacilor joși în cazul în care vă aflați într-o pădure.
* Nu vă adăpostiți niciodată sub un copac înalt într-o zonă deschisă.
-Evitați terenurile joase din cauza riscului de inundații.
-Nu stați lângă stâlpi, linii electrice, linii telefonice și garduri.
-Nu vă apropiați de obiecte metalice (de exemplu, mașini, biciclete, echipamente de camping etc.).
-Departe de râuri, lacuri sau alte corpuri de apă.
-Dacă vă aflați în mare, ieșiți imediat.
-Dacă vă aflați izolat pe o suprafață plană și simțiți că vi se ridică părul (ceea ce indică faptul că în curând va avea loc un fulger), așezați-vă adânc, cu capul între picioare (pentru a minimiza suprafața corpului și contactul cu solul), aruncând orice obiect metalic pe care îl aveți asupra dumneavoastră.

În consecință, potrivit unui comunicat al pompierilor, planul operativ pentru gestionarea riscurilor de inundații și a fenomenelor asociate acestora este în curs de implementare, iar serviciile de pompieri din zonele în care se așteaptă să se producă inundații au fost plasate în stare de alertă sporită și de intensificare, dacă este necesar, pentru a face față imediat oricăror probleme.

Totodată, Secretariatul General de Protecție Civilă (www.civilprotection.gr) din cadrul Ministerului Protecției Civile și Crizelor Climatice, a informat direcțiile guvernamentale implicate, precum și regiunile și municipiile din țară, pentru a fi în stare de pregătire sporită de protecție civilă, pentru a face față imediat efectelor declanșării fenomenelor meteorologice severe.

Pentru informații și anunțuri cu privire la situația existentă și permeabilitatea rețelei de drumuri, ca urmare a afluxului de ape, cetățenii pot accesa site-ul Poliției Naționale www.astynomia.gr.

Pentru mai multe informații și instrucțiuni de autoprotecție împotriva fenomenelor meteorologice severe, cetățenii pot accesa site-ul Secretariatului General de Protecție Civilă la adresa www.civilprotection.gr.

Vremea se va înrăutăți treptat începând din această seară și până în după-amiaza zilei de luni, cu ploi și furtuni local puternice în nordul și centrul Greciei, însoțite de o frecvență ridicată de descărcări electrice, grindină și rafale puternice de vânt în timpul fenomenelor, potrivit unui buletin meteorologic de urgență emis de Serviciul Național de Meteorologie (EMY).

Mai multe detalii:

Din această seară (04-09-2022) până în primele ore ale zilei de luni (05-09-2022) sunt prognozate ploi puternice și furtuni în vestul și centrul Macedoniei.

Mâine luni (05-09-2022) fenomene puternice vor afecta Tesalia, Sporadele și, treptat, nordul insulei Evia, Beoția și Fthiotida începând cu primele ore ale dimineții. Fenomenele vor slăbi treptat de la amiază și dinspre nord.

Vremea mâine, luni

În Macedonia, Epirus, Tesalia, Sporade, estul Stereei, Eubeea și în orele dimineții în nordul Mării Ionice, se anunță vreme instabilă, cu înnorări pe alocuri, cu averse locale și ocazional cu furtuni. Fenomenele, care în centrul Macedoniei, în Tesalia și în Sporade vor fi puternice pe alocuri până la prânz, vor slăbi după-amiaza, iar vremea se va îmbunătăți în majoritatea zonelor. În restul țării, câțiva nori, care se vor accentua în zona continentală și în Creta în orele amiezii și după-amiezii, cu averse locale și sporadice furtuni în zona continentală.

Vânturile vor sufla dinspre nord în vest de la 4 la 5, în est de la 5 la 7, iar în Marea Egee treptat până la 8 Beaufort. Temperatura va scădea ușor în est și va ajunge la 28 - 29 de grade Celsius în centrul și nordul continentului, în Ciclade și în nordul insulei Creta, și la 30 - 32 de grade Celsius în restul țării.

Prognoza pentru marți

În Macedonia, Tesalia, Sporade, estul Stelei, Evia și nordul Cretei, parțial înnorat cu ploi locale și în orele amiezii și după-amiezii în munții din nord, posibil izolat furtuni. În restul țării, vreme în general senină, cu înnorări ocazionale pe continent în orele amiezii și după-amiezii, când în munții Epirului pot apărea ploi locale.

Vântul va sufla dinspre nord în vest 3 la 5, în est 5 la 7 și local în Marea Egee 8 Beaufort. Temperatura va scădea ușor, mai ales în nord.

Vremea de miercuri

Vreme în general senină, cu înnorări ocazionale în estul continentului și în nordul Cretei, unde vor fi câteva ploi locale.

Vântul va sufla dinspre nord în vest 3 la 4 și în est 5 la 7 Beaufort. Temperatura nu se va schimba semnificativ.

Perspective pentru joi și vineri

Vreme în general senină, cu câțiva nori ocazionali în nordul munților în orele amiezii și după-amiezii.

Vântul va sufla dinspre nord în vest de la 3 la 4, în est de la 4 la 6, iar în Marea Egee joi local 7 Beaufort. Temperatura va crește ușor, mai ales vineri.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel