Ghid complet pentru românii din diaspora care vin acasă de Sărbători: cine intră în carantină și în ce vămi se stă cel mai puțin

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimele zile, vămile României, mai ales cele de la granița cu Ungaria, au fost din ce mai mai aglomerate, mulți români din străinătate revenind acasă pentru a petrece Sărbătorile de Iarnă. În acest ghid veți descoperi toate informațiile relevante dacă plănuiți să plecați la drum spre România.  

Românii din diaspora se întorc acasă de Sărbători, iar noile reguli sanitare de intrare în țară complică mult lucrurile. Pentru a evita punctele de frontieră aglomerate, puteți afla aici care este timpul de așteptare din fiecare vamă.

Atenție, orice punct de trecere a frontierei alegeți, riscați să intrați în carantină la intrarea în țară, dacă nu sunteți vaccinat, chiar dacă aveți un test COVID negativ. Polițiștii de frontieră verifică documentele, iar cei care nu prezintă dovada vaccinării sau a testării sunt îndreptați către centrul de control mobil al DSP. Acolo, turiștii sunt luați în evidența si trimiși în carantină, în județele lor de reședință.

Din 20 decembrie 2021, se va introduce și formularul de localizare a pasagerilor (PLF). În prezent, acest formular se aplică în 14 țări europene.

Cine intră în carantină. Regulile complete

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență stabilește, prin o Hotărâre publicată în Monitorul Oficial Partea I, lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată.

La revenirea în România, din una dintre țările / statele de pe listă, este necesară prezentare unor documente, funcție de scenariul în care se încadrează țara respectivă.

La revenirea din țări / state aflate pe lista verde, nu există restricții la intrarea în țară, indiferent de vârsta persoanei.

Click aici pentru a vedea lista "Semafor" în vigoare

Ce se întâmplă cu persoanele care vin din țări galbene

 

La revenirea din țări / state aflate pe lista galbenă, persoanele care sosesc în România intră în carantină timp de 14 zile, cu următoarele excepții:

persoanele vaccinate, pentru care au trecut mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă;

persoanele care au trecut prin boală și se află în perioada cuprinsă între 14 și 180 de zile de la confirmarea bolii;

persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR realizat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară;

copiii sub 6 ani, fără să fie nevoie să prezinte rezultatul unui test.

Persoanele care vin din țările / statele aflate pe lista galbenă și prezintă un certificat digital care atestă vaccinarea, certificat digital care atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, sau care atestă trecerea prin boală, pot intra în România după ce polițistul de frontieră scanează codul qr de pe respectivul document, fără a mai trece prin triajul DSP.

Ce se întâmplă cu persoanele care vin din țări roșii

 

La revenirea din țări / state aflate pe lista roșie: persoanele care sosesc în România intră în carantină timp de 14 zile, cu următoarele excepții: 

persoanele vaccinate, pentru care au trecut mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă;

persoanele care au trecut prin boală și se află în perioada cuprinsă între 14 și 180 de zile de la confirmarea bolii;

copiii sub 6 ani, fără să fie nevoie să prezinte rezultatul unui test;

copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui teste RT-PCR, realizat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

Persoanele care vin din țări / state aflate pe lista roșie și prezintă un certificat digital care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală pot intra în România după ce polițistul de frontieră scanează codul qr de pe respectivul document fără a mai intra în triajul DSP.

Persoanele care prezintă alt tip de documente (adeverințe emise de laboratoare de testare ori centre de vaccinare) trebuie să efectueze triajul DSP, iar reprezentanții acestei instituții stabilește măsura care se impune în fiecare caz.

Pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Malawi și Zimbabwe se instituie măsura carantinei, pentru o perioadă de 14 zile.

Persoanele care vin din țările menționate sunt testate la intrarea în țară și în a opta zi de carantină. În cazul unui rezultat negativ, persoanele pot ieși din carantină în ziua a 10-a.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel