Germania: studiul uman pentru vaccin împotriva Covid-19

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Germania a fost de acord cu un studiu clinic uman asupra unui potențial vaccin împotriva virusului care provoacă Covid-19. Medicamentul profilactic, dezvoltat de compania germană de biotehnologie BioNTech cu sprijinul companiei farmaceutice americane Pfizer, va începe să fie testat în scurt timp, imediat ce va primi aprobarea agenției americane de reglementare. Cele două companii estimează că ar putea avea un vaccin efectiv pe piață într-un an.

"Acesta este cel de-al patrulea proces aprobat la nivel mondial pentru a testa un candidat pentru un vaccin preventiv specific împotriva Covid-19 la oameni", a declarat într-un comunicat Institutului Paul Ehrlich (IPE), organismul de reglementare german, care a și anunțat aprobarea acestui proces. 

„Având în vedere consecințele grave ale pandemiei Covid-19, acesta este un pas important spre dezvoltarea unui vaccin eficient și sigur pentru această boală, disponibil în Germania și în întreaga lume cât mai curând posibil”, se mai adaugă în comunicat. 

Numit BNT162, vaccinul va fi testat pentru prima dată pe 200 de voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, cu scopul de a-i determina siguranța, care este doza optimă și de a verifica dacă este capabil să genereze un răspuns imun împotriva agentului patogen, coronavirusul SARS- CoV-2. Această fază ar putea fi finalizată, conform IPE, între trei și cinci luni. 

Dacă s-ar obține rezultate pozitive, atunci o a doua fază ar fi întreprinsă cu mii de voluntari, inclusiv grupuri de risc, persoane care, dacă sunt infectate, ar putea dezvolta simptome severe ale Covid-19.

Compania germană BioNTech, specializată în tratamente împotriva cancerului, lucrează la dezvoltarea acestui vaccin contra coronavirusului din ianuarie și l-a testat cu succes pe șoareci. BioNTech se alătură astfel altor două companii care încearcă să obțină un vaccin pe baza ARN-ului mesager. Pe de o parte, există CureVac, care ar putea începe un studiu clinic la oameni în zilele următoare. Atât BioNTech cât și CureVac sunt, de asemenea, susținute de Fundația Bill și Melinda Gates. Pe de altă parte, Moderna Therapeutics, cu sediul în Boston, împreună cu Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a început deja un studiu uman cu vaccinul ARN de mesagerie, care a fost, de fapt, primul proces uman omologat din lume. 

În prezent, există peste 150 de vaccinuri studiate ca potențiali candidați. În toate cazurile, nu este de așteptat ca vreunul să poată ajunge pe piață înainte de un an și jumătate și jumătate, un timp record având în vedere că procesul de dezvoltare și aprobare a unui astfel de medicament durează de obicei în medie un deceniu, precizează lavanguardia.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel