Germania şi Italia vor avea trenuri cu propulsie cu hidrogen. Deja se testează

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Operatori feroviari din Germania şi Italia apelează la propulsia cu hidrogen în încercarea de a-şi face flotele de trenuri mai puţin poluante.

Deutsche Bahn, unul dintre cei mai mari transportatori pe calea ferată din Europa, se aliază în acest sens cu gigantul Siemens. În Italia, transportatorul regional Ferrovie Nord Milano - al doilea ca mărime din această ţară, a comandat şase trenuri cu celule cu hidrogen de la grupul francez Alstom, o investiţie de peste 160 de milioane de euro, scrie Euractiv.

Înnoirea acestor flote vine în condiţiile în care guvernele mai multor economii avansate, printre care Germania şi Franţa, au anunţat planuri pentru dezvoltarea unui industrii a hidro­ge­nu­lui, considerat combustibilul viitorului deoarece în teorie poate fi produs prin mijloace nepoluante şi în cantităţi enorme. În cealaltă tabără, Elon Musk, CEO-ul producătorului de ma­şini electrice american Tesla, a descris propulsia cu hidrogen, mai ales la automobile, ca fiind o tehnologie „proastă“.

Alternative eco, din 2023 

 

Trenurile franceze vor începe să circule pe căile ferate italiene în 2023 şi vor înlocui locomotivele diesel de pe ruta de 100 de kilometri neelectrificată Brescia-Iseo. Trenurile vor fi construite de Alstom în Italia.

Unul din vicepreşedinţii grupului francez, Gian Luca Erbacci, a declarat că trenurile şi-au dovedit deja eficienţa comercială în Germania. Landul Saxonia Inferioară a lansat primul serviciu comercial pentru călători cu trenuri pe hidrogen în 2018 pe o rută dificil de electrificat.

Rezultatele bune anunţate de firma regională au încurajat Deutsche Bahn să se alieze cu Siemens pentru dezvoltarea propriilor locomotive pe hidrogen. Testele cu primul astfel de tren, „Mireo Plus H“, vor începe în 2024. Locomotivele ar trebui să aibă o autonomie de 600 de kilometri şi să atingă o viteză maximă de 150 de km/h. Deutsche Bahn are peste 1.300 de locomotive diesel şi doar 61% din reţeaua feroviară a Germaniei este electrificată, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel