Germania: Salariu și impozite 2019. NOUTĂȚI pentru ROMÂNI

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentru 2019 se anunță o serie de modificări importante în Germania, la salarii, alocații pentru copii, contribuții, ajutoare de la stat, asigurări de șomaj, asigurări de sănătate și altele. Iată mai jos toate schimbările care vor avea loc, date puse la dispoziție de Erich Mocanu, de la asociația AEBS. 

Kindergeld - Alocatie pentru Copii
Se mareste din 1.07.19 cu 10 euro pe luna
- pentru primul si al doilea copil: 204 euro
- pentru al treilea copil: 210 euro
- de la al patrulea copil: 235 euro
Ajutorul de bază (limita) crește de la 9000 de euro la 9168 de euro. Asta înseamnă ca salariile pana la 9168 de euro, vor fii scutite de impozit.

Gesetzlicher Mindestlohn - Salariul Minim pe economie
Incepand cu 1.9.2018 salariul minim pe economie va fii 9,19 euro/ora (actual 8,84 euro/ora).
Si salariile minime pentru anumite branse cresc 

Arbeitslosenversicherung (AS) - asigurarea de somaj
Tot din Ianuarie 2019 scade si cotizatiile lunare la asigurarea de somaj. Scade de la 3,0 % la 2,6 % din salariul brut.

Gesetzliche Krankenversicherung (GKV) - asigurarea de sanatate de stat
Rata de contributie la asigurarea de sanatate este de 14,6 % din salariul brut. Aceste 14,6 % se inparte la 2 si anume 7,3% platesc Angajatorii si 7,3% angajatii. Pe langa acestia fiecare cetatean mai trebuie sa plateasca inca 1% la contributia suplimentara (Zusatzbeitrag). Incepand cu 2019 si acest 1% se va inpartii in 2. Angajatorul preia 0,50% si muncitorul ceilalti 0,50%.

Pflegeversicherugf - Aasigurarea de Ingrijire
Aceasta va creste in 2019 de la 2,55 la 3,05 % din salariul lunar brut pentru persoanele cu copiii, iar cei fara copiii vor plati 3,30 %, pana acum 2,80 %.

Adio bancnotele de 500 de euro
Sfârșitul anului anunță și sfârșitul Bancnotelor de 500 de euro. Bancnotele încă în circulație rămân valabile.
In Mai 2019 vor apărea si noile Bancnote de 100 și 200.

Geoblocking
Începând cu 3 decembrie 2018, Regulamentul Geoblocking interzice barierele în calea achizițiilor online de bunuri, servicii și servicii electronice. Nu va mai exista un tratament inegal datorat naționalității, locului de reședință sau a locului de stabilire. De exemplu, dacă un utilizator accesează pagina spaniolă a unui magazin online, este posibil ca acesta să îl redirecteze automat la site-ul magazinului german existent.
Datorită criteriilor de mai sus, este interzis un tratament diferit în ceea ce privește vânzarea și plata. Cu toate acestea, la livrare, diferențele sunt permise.

Reguli pentru al treilea sex

Până la sfârșitul anului 2018, legiuitorul trebuie să creeze reguli pentru înregistrarea unui al treilea sex. Așa a cerut Curtea Constituțională Federală în octombrie 2017.

Până în prezent, registrele pot captura doar sexul masculin și feminin. Pentru persoanele intersex care nu pot fi repartizate în mod clar la nici unul dintre aceste genuri, era o problema.
Legiuitorul este obligat să creeze reguli pentru un al treilea gen până la sfârșitul anului 2018 sau să renunțe la o desemnare a genului în general. Cu toate acestea, educația sexuală este problematică mai ales atunci când călătoriți peste hotare. Proiectul de lege al guvernului federal prevede, prin urmare, înregistrarea cu denumirea de gen "neutral". Adoptarea legii este de așteptat în decembrie.

Vezi mai jos și explicațiile video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel