EXCLUSIV  Germania: Românii EXPLOATAȚI și dați afară și-au primit banii. Firma, AMENINȚATĂ cu televiziunea de stat

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

O parte dintre românii care au fost exploatați la o firmă din centrul Germaniei și-au primit banii înapoi după ce au fost amenințați cu prezența unei televiziuni de stat. 

Stiridiaspora.ro a prezentat pe larg cazul românilor exploatați și cum funcționa caracatița care îi aducea în Germania. Oamenilor li se promiteau salarii mari, erau aduși în Germania, cazați contracost, iar cine îndrăznea să ceară acte care să dovedescă angajarea legală sau plata orelor suplimentare, era evacuat la miezul nopții. Un român a ajuns chiar să doarmă pe o bancă din pădure, în frig, la temperaturi negative pentru că nu avea bani să se întoarcă în România și fusese dat afară. 

Astăzi, o parte dintre românii care au fost exploatați și nu își primiseră banii munciți, au intrat în posesia lor.

Unul dintre românii care au lucrat la firma din Germania spune că a primit cu mare bucuria vestea că și-a recuperat banii pentru care a muncit. Are încă mulți cunoscuți ce trebuie să-și mai primească banii care ar putea avea probleme și ne-a solicitat în acest sens să-i protejăm identitatea. 

"Am lucrat o lună de zile, din decembrie, până în ianuarie. Am fost nevoit să revin în România. Mi s-au promis că mi se dau banii, dar în zadar. Am primit banii prin cineva care încă lucrează acolo. Am fost anunțat și îi mulțumesc domnului Erich Mocanu pentru tot ce a făcut ca să-mi pot recupera banii. Am apelat la el și m-a ajutat. Dacă aș fi găsit știrea care anunța ce se întâmplă acolo, eu nu mai plecam, vă spun sincer," a s

Erich Mocanu, reprezentantul organizației AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria spune că în urma presiunilor, reportajelor și chiar amenințărilor cu aducerea unei televiziuni de stat pe care le-a făcut reprezentanților firmei din Germania, a reușit să îi convingă pe aceștia să plătească o parte dintre românii care le-au căzut victime.

"Am amenințat biroul de avocați ce sunt responsabili de insolvența firmei Ceelog că merg cu o televiziune de stat in fața sediului lor, daca nu dau banii oamenilor. Au așteptat românii noștri banii încă de dinainte de Crăciun, cu speranța că le pot lua cadouri copiilor. Din păcate, nu am reușit deocamdată să-i conving să-i plătească pe toți care au ajuns să fie exploatați aici," a spus Erich Mocanu pentru Stiridiaspora.ro.

Cum funcționa caracatița 

 

Stiridiaspora.ro a prezentat în luna octombrie a anului trecut cazul unui muncitor român culcat trei săptâmâni pe bancă, în pădure.

Românului i s-a promis din partea altui conațional (vecin) ce este angajat la o firmă GmbH din centrul Germaniei că dacă vine să muncească la această companie va primi un salariu de 9 euro pe oră și i se va asigura cazarea. După ce românul a ajuns în Germania la locul de muncă promis, i s-a spus că trebuie să îi plătească celuilalt român ce l-a adus un comision de 250 € pe fiecare lună plus chiria pentru patul de dormit în valoare de 250 € și că în cameră va sta cu incă alți trei români.

După trei săptămâni și jumătate de muncă, câte 12-14 ore/zilnic inclusiv sâmbătă și duminică, muncitorul i-a spus celui ce l-a adus din România dar și șefului neamț (de etnie turcă), că dorește să i se dea contractul de muncă sau un alt act doveditor pentru a se asigura că este angajat legal.

Doar pentru că a avut curaj să întrebe de așa ceva, românul a povestit că cei doi l-au dat afară din casă fără să îi dea posibilitatea de a-și lua și restul de lucruri ce le avea în cameră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel