Germania respinge propunerea Rusiei de a-i livra gaze prin Nord Stream 2: „Nu doreşte să furnizeze şi caută scuze politice”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată de recentele scurgeri de gaze generate de ceea ce pare a fi un sabotaj asupra acestei conducte şi asupra Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, dar guvernul german a respins această ofertă a Moscovei, relatează agenţiile AFP şi EFE.

„Dacă deciziile juridice necesare sunt luate de europeni cu privire la certificarea sa şi eliminarea restricţiilor, cred că Rusia ar putea, într-un interval scurt de timp, să furnizeze gaz prin această conductă”, a declarat la Viena ministrul rus după reuniunea ţărilor OPEC.

Mai devreme însă, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că refuză o astfel de propunere, despre care a mai afirmat că a fost formulată de Moscova de mai multe ori.

„Rusia nu doreşte să furnizeze (gaz) şi caută scuze politice; constatăm astfel că ea nu este un furnizor de încredere, indiferent despre ce conducte ar fi vorba”, a motivat purtătorul de cuvânt al guvernului german.

 

Berlinul a acuzat Washingtonul că vinde la preţuri „astronomice” gazele naturale lichefiate



Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova în septembrie sub pretextul unor probleme tehnice.

Patru scurgeri de gaze din cele două conducte au fost semnalate săptămâna trecută, ulterior Washingtonul şi Moscova acuzându-se reciproc de un act de sabotaj.

Pe de altă parte, tot miercuri, Berlinul a acuzat Washingtonul că vinde la preţuri ''astronomice'' gazele naturale lichefiate importate de Germania pentru a substitui gazele ruseşti. 

 

Vezi și 

 

Von der Leyen propune o plafonare temporară a preţului la gaz în UE

 

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale, aşa cum cer majoritatea statelor membre, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, a declarat miercuri, în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters şi AFP.

"Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta", a spus ea.

"O astfel de plafonare a preţului la gaz trebuie concepută corect pentru a garanta securitatea aprovizionării", a adăugat preşedinta CE în plenul PE la Strasbourg.

Comisia Europeană a propus până acum o plafonare a preţului doar pentru gazul rusesc, temându-se, la fel ca Germania, că o limitare a preţului la toate importurile de gaz ar ameninţa aprovizionarea europenilor, determinându-i pe producători să aleagă alte destinaţii.

Însă o majoritate a statelor membre - 15, printre care Franţa, Belgia, Italia şi Polonia - cer o plafonare generală. Comisia a fost însărcinată cu prezentarea unor propuneri înaintea unui summit al UE la sfârşitul acestei săptămâni şi a unei reuniuni a miniştrilor Energiei la 11 şi 12 octombrie.

Von der Leyen a spus că executivul european "este pregătit să discute o plafonare a preţului la gazul folosit pentru a produce electricitate", care ar fi "o primă etapă spre o reformă structurală a pieţei de electricitate" europene.

"Însă trebuie să analizăm de asemenea preţurile la gaz (...) care vizează industria, încălzirea", a adăugat ea.

"Vom lucra cu statele membre pentru a reduce preţurile la gaz şi pentru a limita volatilitatea lor, cu scopul de a limita impactul manipulării preţurilor de către Rusia", a mai spus şefa executivului comunitar.

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel