Germania. Povestea Fridei, o româncă în vârstă de 100 de ani, felicitată cu ocazia aniversării de Markus Söder: „Vreau să mai trăiesc un pic“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Frieda Babiak a trăit o viață care poate fi descrisă, în termeni simpli, ca fiind "provocatoare". Născută la câțiva ani după Primul Război Mondial, ca membră a șvabilor bănățeni, în apropiere de granița României cu Serbia, a crescut în condiții precare. Ajunsă la 100 de ani, într-un apartament din Germania, Frieda a fost felicitată de prim-ministerul Bavariei, Markus Söder.

La vârsta de 75 de ani, a părăsit România și de atunci locuiește cu familia sa în Germering. Acum, mama, bunica și străbunica, care încă locuiește în propriul apartament, și-a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare. Viața plină de evenimente a Friedei Babiak nu a lăsat urme negative. Dimpotrivă. În timpul vizitei de felicitare a administratorului districtual adjunct Martina Drechsler și a primarului Andreas Haas, românca a dat dovadă de o poftă de viață incredibilă și de un spirit care nu se întâlnește prea des la această vârstă.

"A fost o perioadă dificilă. Sufeream de multe ori", povestește românca de 100 de ani despre copilăria sa. Aceste suferințe au inclus nu numai o foamete severă, căreia i-a supraviețuit când avea doar opt ani. Tatăl ei a murit, iar mama ei a trebuit să se descurce singură cu Frieda și cei doi frați ai ei.

Nici măcar sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial nu a însemnat sfârșitul ororilor pentru ea și familia ei. Răpită de armata rusă, a fost obligată să lucreze într-o mină din Siberia, chiar și la minus 45 de grade. S-a îmbolnăvit și i s-a permis să se întoarcă acasă după numai un an și jumătate, în loc de cinci.

Povestea Fridei, o româncă în vârstă de 100 de ani

 

Cu toate acestea, următorii câțiva ani nu au fost mult mai roz. La fel ca mulți români, Frieda Babiak și familia ei au suferit sub regimul Ceaușescu. Ca imigranți de etnie germană, fiul ei a venit în Bavaria în 1992 împreună cu nora sa, pe atunci însărcinată și cu un alt copil, unde s-au stabilit în cele din urmă în Germering. Frieda Babiak a venit doi ani mai târziu.

La 75 de ani, Frieda a început o nouă viață, ca să spunem așa. Și-a însușit-o de minune: "Acum sunt bavareză", spune ea cu convingere. Prin urmare, este deosebit de mândră de scrisoarea de felicitare și de cadoul primit de la ministrul-președinte Markus Söder: "Este comoara mea". Acesta și-a găsit un loc de onoare în apartamentul ei, alături de urările președintelui federal Walter Steinmeier și de toate celelalte cadouri.

Întrebată cum a reușit să facă față atât de bine tuturor experiențelor teribile din trecut, jubiliara spune doar: „Trebuie să trăiești. Și vreau să mai trăiesc un pic", a spus centenara, citat de Merkur.de.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel