Germania. Pandemia a provocat prima SCĂDERE a salariilor după 13 ani

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Salariile nominale în Germania au scăzut în 2020, pentru prima dată de când s-a început colectarea datelor, în 2007, a anunţat miercuri Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Xinhua, transmite Agerpres. 

Câştigurile nominale au scăzut cu 0,7% în 2020 comparativ cu 2019. Ţinând cont de evoluţia inflaţiei, care a fost de 0,5% în 2020, scăderea salariilor este şi mai brutală, fiind în medie de 1,1%.

Totuşi, datele nu includ sprijinul financiar pentru cei cuprinşi în schema guvernamentală pentru angajaţii cu program de lucru redus, deşi aceste alocaţii "au atenuat pierderea câştigurilor pentru mulţi angajaţi", în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a informat Destatis.

Numărul de ore de lucru săptămânale pentru cei angajaţi full-time a scăzut în 2020 cu 2,9%, comparativ cu 2019. Cel mai sever declin, de 19,4%, a fost în industria ospitalităţii, iar cel mai redus în sectoarele economice, conform datelor Destatis.

Scăderea salariilor din 2020 pune capăt unui deceniu de creștere continuă

 

Scăderea din 2020 pune capăt unui deceniu de creştere continuă a salariilor în prima economie a zonei euro, de aproape 2,5% pe an. În această perioadă, salariile au beneficiat de introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 şi de o rată scăzută a şomajului, care a crescut puterea de negociere a sindicatelor.

În 2020, scăderea salariilor a fost însoţită de o creştere a şomajului, care în prezent este de aproape 6% în Germania, faţă de 5% înaintea crizei sanitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel