Germania naţionalizează compania de utilităţi Uniper, principalul importator de gaz rusesc

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Statul german va naţionaliza 98,5% din compania de utilităţi Uniper, a anunţat miercuri dimineaţa acţionarul majoritar al acestei companii germane, grupul finlandez Fortum, transmite AFP.

Uniper, principalul importator de gaz rusesc din Germania, a înregistrat pierderi de 12,3 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an şi a trebuit să fie salvat de stat, după ce reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom a forţat compania germană să cumpere gazele de care avea nevoie la preţuri mai mari.

Potrivit termenilor unui acord încheiat între Berlin şi grupul finlandez Fortum, Germania a urma să achiziţioneze, pentru aproximativ 500 de milioane de euro, 56% din acţiunile Uniper deţinute de Fortum şi ulterior va derula o majorare de capital în valoare de opt miliarde de euro.

"După majorarea de capital şi achiziţionarea de acţiuni, statul german va deţine aproximativ 98,5% din acţiunile Uniper", a precizat grupul finlandez într-un comunicat de presă.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Berlin a anunţat că a preluat controlul la rafinăria pe care grupul petrolier rus Rosneft, companie de stat, o deţine la Schwedt, în estul Germaniei, în încercarea de a-şi asigura aprovizionarea cu energie, care a fost pusă în pericol de invazia rusească din Ucraina. Anterior, în luna aprilie, Guvernul de la Berlin a plasat firma SEFE, cunoscută anterior sub denumirea Gazprom Germania, sub tutelă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel