Germania introduce o nouă suprataxă la gaz. Persoanele fizice și companiile vor scoate mai mulți bani din buzunare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În Germania, atât consumatorii, cât şi companiile vor avea de înfruntat cheltuieli suplimentare spre sfârşitul anului, deoarece se introduce o suprataxă la gaz.

De la 1 octombrie, gospodăriile private din Germania vor plăti considerabil mai mult pentru gaz, după intrarea în vigoare a unei suprataxe în valoare de circa 2,42 de cenţi pe kilowatt-oră.

Pentru un consum anual de 15-20.000 kilowaţi-oră, taxa pe gaz va costa o gospodărie medie între 432 şi 576 de euro. Pentru persoanele singure, cu un consum de 5.000 kilowaţi-oră pe an, costul suplimentar va fi de aproximativ 145 de euro, inclusiv TVA.

Însă, furnizorii de bază din mai multe oraşe germane au crescut deja tarifele anul acesta. Astfel, în cazul unei companii energetice din landul Renania de Nord-Westfalia, o gospodărie cu un consum anual de 15-20.000 kilowaţi-oră ar ajunge la costuri suplimentare de aproape 2.000 euro, fără suprataxă.

Germania introduce o nouă suprataxă la gaz

 

Ministrul federal al economiei, Robert Habeck, a precizat luni că suprataxa este o consecinţă a războiului de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei, dar şi a penuriei artificiale de energie provocate de Rusia. Cu ajutorul taxei suplimentare percepută de la consumatori, Guvernul de la Berlin doreşte să împiedice falimentul unor companii de importanţă sistemică precum Uniper, ceea ce ar putea duce la un colaps al aprovizionării cu energie.

Guvernul federal a creat posibilitatea introducerii taxei la sfârşitul lunii iulie, prin modificarea Legii privind securitatea energetică. Potrivit calculelor efectuate de Institutul de Politici Macroeconomice, apropiat de sindicate, inflaţia ar putea ajunge la circa 10 procente după introducerea taxei la gaz, potrivit Rador.

 

Totuși, printre măsurile fiscale de 10 miliarde de euro pe care guvernul german se pregăteşte să le adopte, unele sunt destinate să compenseze prejudiciile produse de "efectul multiplicator" care afectează printr-o impozitare mărită un salariat care a primit o creştere salarială tocmai pentru a compensa efectele inflaţiei! Un fenomen care priveşte... 48 de milioane de persoane.

Germania vrea să „uşureze povara fiscală“ a 48 de milioane de cetăţeni

 

Foarte hotărât să pună stavilă foarte puternicei inflaţii care subminează puterea de cumpărare a germanilor, ministrul de finanţe, Christian Lindner, a anunţat miercuri că Berlinul va adopta o serie de măsuri fiscale în valoare de 10 miliarde de euro în 2023 pentru a atenua creşterea preţurilor. Inflaţia a atins 7,5% pe an în iulie, în scădere faţă de iunie, dar se situează tot la un nivel foarte ridicat din cauza războiului din Ucraina.

În detaliu, Lindner prevede certe creşteri ale valorii alocaţiilor familiale, dar şi operarea unei adaptări a baremului impozitului pe venit, respectiv prin ridicarea pragului de la care se va aplica procentul maxim de impozitare pe venit, de 42%.

Subliniind că guvernul este "obligat să acţioneze" în faţa creşterii preţurilor, în special la energie, ministrul a precizat că unele dintre măsuri vor fi destinate şi să compenseze "efectul multiplicator". Acest mecanism îi penalizează pe toţi cei care au beneficiat de o creştere salarială, tocmai pentru a compensa inflaţia, ei se găsesc în situaţia de a trebui să plătească un supliment de impozit, ceea ce scade sau anulează efectul dorit de redresare a puterii de cumpărare.

Şi nu e un fenomen de nişă: dacă nu se face nimic, circa 48 de milioane de persoane vor avea o creştere de impozit începând din ianuarie 2023 din cauza acestui fenomen, a arătat Lindner.

În opinia ministrului din guvernul de coaliţie al lui Olaf Scholz care se îngrijorează de scumpirea vieţii zilnice a concetăţenilor săi, în special prin "creşterea preţului gazului, energiei şi produselor alimentare", nu este momentul să creşti impozitele: "Pentru stat, beneficiar (al unei creşteri a încasărilor fiscale) în momentul în care viaţa zilnică a devenit mai scumpă (...) nu e drept şi este şi periculos pentru economie", a recunoscut el într-o conferinţă de presă, citat de La Tribune.

"Perspectivele economice ale ţării noastre au devenit şi ele mai fragile şi pronosticurile de creştere economică trebuie revăzute în scădere", a adăugat el, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel