Germania ia în calcul trimiterea de obuziere Ucrainei (surse de securitate)

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Germania are în vedere trimiterea de obuziere cu rază lungă de acţiune în Ucraina, a declarat vineri pentru Reuters o sursă locală din domeniul securităţii, confirmând astfel un articol publicat de ziarul Welt am Sonntag la numai câteva zile după ce Berlinul a decis pentru prima dată să furnizeze arme grele Kievului.

Această decizie survine pe fondul avertismentelor Kremlinului potrivit căruia livrările de arme de către Occident Ucrainei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii continentului european "şi provoacă instabilitate".

Cererile Ucrainei de arme grele s-au intensificat după ce Moscova şi-a redirecţionat ofensiva în Donbas, o regiune din estul ţării, unde predomină terenul plat şi deschis, mult mai adaptat luptelor de tancuri decât zonele de nord din jurul capitalei Kiev, unde au avut loc cele mai multe dintre luptele de până acum.

Berlinul este în negocieri cu guvernul Ţărilor de Jos privind livrarea de obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000 în Ucraina, a spus sursa citată, referindu-se la una dintre cele mai puternice arme de artilerie dintre echipamentele Bundeswehr-ului, care poate lovi ţinte la o distanţă de 40 km.

La rândul său, Ţările de Jos intenţionează să furnizeze Ucrainei un "număr limitat" de obuziere de acelaşi tip, a informat marţi agenţia de presă olandeză de presă ANP, dat fiind faptul că Germania a propus să ofere instruire şi muniţie pentru armele construite de compania germană de apărare KMW.

Germania ia în calcul trimiterea de obuziere Ucrainei 



Voci critice, printre care şi ambasadorul Ucrainei în Germania, au acuzat Berlinul că trage de timp atât în privinţa furnizării de arme grele Ucrainei, cât şi privitor la alte măsuri care ar putea ajuta Kievul să respingă forţele ruse, ca de pildă embargoul asupra importurilor de energie din Rusia.

Cele mai multe dintre armele grele trimise până în prezent de ţări NATO Ucrainei sunt arme de fabricaţie sovietică din dotarea statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est, dar SUA şi alţi aliaţi au început să livreze Kievului obuziere de tip occidental.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că alianţa militară occidentală este pregătită să-şi menţină sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei o perioadă îndelungată de timp, inclusiv ajutor pentru Kiev pentru a trece de la armele din perioada sovietică la arme şi sisteme moderne occidentale.

Moscova, care a interzis utilizarea cuvântului 'război' pe teritoriul Rusiei sub ameninţarea unor pedepse care merg până la 15 ani de închisoare, numeşte invazia rusă în Ucraina drept "operaţiune specială militară" pentru "denazificarea" acestei ţări, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel