Germania. Muncitorii români, cazați în condiții deplorabile. Angajatorii le luau chirii enorme

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Poliția germană a efectuat duminică percheziții în regiunea Kleve, landul Renania de Nord-Westfalia din Germania, nu departe de orașul Nijmegen din Olanda, în opt clădiri care sunt închiriate de olandezi unor migranți de muncă din Europa de Est. Doi directori ai unei agenții olandeze de ocupare a forței de muncă sunt suspectați că i-au găzduit pe muncitori, preponderent români, în spații de cazare degradate și neglijate.

Potrivit justiției germane, suspecții olandezi ar fi abuzat, printre altele, de situația financiară a muncitorilor români. De asemenea, ar fi abuzat de lipsa cunoștințelor lingvistice a lucrătorilor migranți. Drept urmare, muncitorii migranți nu ar fi avut altă opțiune decât să accepte cazarea care li se oferă la chirii mult prea mari, enorme.

Percheziții de amploare în Germania: Acte româneşti falsificate pentru muncitori

Justiția și poliția au început duminică să verifice spațiul de locuit al românilor de către un expert în domeniul construcțiilor și supravegherii locuințelor. Sunt audiați și toți cei implicați și se strâng probe.

 

Verificări în cazările muncitorilor români și bulgari

 

Agențiile guvernamentale germane au verificat, de asemenea, șase adăposturi mari pentru lucrătorii migranți din Geldern și Emmerich la mijlocul lunii februarie. A vizat apoi bulgarii și românii care lucrau în industria cărnii olandeză. Siguranța la incendiu în spațiile controlate din Geldern și Emmerich a fost insuficientă, a existat creșterea mucegaiului, lipsa instalațiilor electrice și alte defecte structurale.

Germania. Românii care muncesc ilegal fug în subteran ca să scape de controale. Verificări drastice pe șantiere

Potrivit guvernului statului german Renania de Nord-Westfalia, agențiile de ocupare a forței de muncă olandeze abuzează de legislația diferită din Țările de Jos și Germania. Potrivit guvernului federal din Düsseldorf, restricțiile care se aplică în Țările de Jos, cum ar fi chiriile maxime și condițiile decente de viață, nu se aplică în Germania.

 

Fermierii din Germania încearcă să profite de miile de muncitori români, aflați la sparanghel și căpșuni

 

Situație grea și pentru românii care lucrează la sparanghel. În unele cazuri, salariile sunt sub nivelul salariului minim, există încălcări dubioase ale reglementărilor și chiar plăți salariale refuzate. Atunci când se angajează lucrători sezonieri străini, printre care și mii de români, regulile din domeniul muncii sunt încă încălcate în mai multe întreprinderi agricole din Germania.

Orele de lucru sunt scăzute din statul de salariu și nu toate activitățile sunt plătite, explică Stefanie Albrecht din grupul de proiect Corect!, un centru de consiliere finanţat de stat pentru angajaţii străini. Calculele salariale nu sunt adesea deloc de înțeles pentru angajați.

„Nu sunt cazuri izolate”, a spus Albrecht. De exemplu, unele ferme nu plătesc pentru timpul în care se face deplasarea între câmpuri sau pentru activități auxiliare. „Orele de lucru sunt luate în calcul numai atunci când oamenii se apleacă și încep lucrul efectiv", s-a plâns Albrecht. „Salariul minim trebuie plătit pentru orele de muncă foarte grea din punct de vedere fizic".

Potrivit estimărilor, în jur de 6.000 de muncitori sezonieri, în principal din Europa de Est, vin în fiecare an pe coasta de sud a Mării Baltice pentru a recolta prețioasele legume de pe câmpurile de sparanghel de 166 de hectare. Odată cu începerea lucrărilor de recoltare, angajații Corect! doresc să informeze lucrătorii sezonieri străini despre drepturile lor ca angajați din următoarele luni.

Albrecht a observat că numeroase companii au susținut consultările și au cooperat. Totuși, mulți manageri de fermă au reacționat agresiv și au căutat ceartă atunci când consultanții au trecut pe la firmele agricole și au vrut să-i informeze pe cei afectați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel