Germania, lăudată pentru răspunsul "excelent" la criză. Schema Kurzarbeit ar putea fi extinsă

Andreea Cosma |
Data publicării:
sursa: Flickr.com
sursa: Flickr.com

Germania "a folosit excelent" puterea de cheltuire cu măsuri de sprijin fără precedent pentru a contracara efectele pandemiei de COVID-19, a apreciat joi Fondul Monetar Internaţional, cerând Berlinului să rămână vigilent deoarece riscurile la adresa creşterii economice se menţin, transmite Reuters.

Este o schimbare semnificativă a abordării instituţiei cu sediul la Washington, care ani de zile a criticat Germania că nu investeşte masiv.

Anul trecut, economia germană s-a contractat cu 4,8%, Guvernul gestionând cu succes problemele cu care s-au confruntat angajaţii şi companiile în timpul pandemiei printr-o serie de măsuri de urgenţă prin care au fost finanţate datoriile.

 

FMI: Germania, răspuns "excelent" la criză



Deşi ritmul campaniei de vaccinare accelerează, calea redresării rămâne nesigură şi se confruntă cu riscuri. Dacă va creşte numărul de cazuri de infectare, autorităţile ar putea fi forţate să prelungească sau să reimpună restricţii, care vor întârzia redresarea şi vor creşte nivelul pagubelor economice, se arată în cel mai recent raport al FMI privind Germania.

"Pe de altă parte, consumul intern s-ar putea redresa semnificativ datorită majorării economiilor, iar ritmul de creştere al exporturilor ar putea fi mai solid decât se estima, dacă redresarea partenerilor comerciali cheie va accelera şi vor fi adoptate noi măsuri de sprijin", apreciază FMI.

Instituţia a salutat decizia autorităţilor de la Berlin de a suspenda din nou aşa numita "frână a datoriilor" în acest an pentru a extinde măsurile de sprijin, cum ar fi creditele către companii şi schema Kurzarbeit (programul de lucru redus).

 

Schemna Kurzarbeit ar putea fi extinsă



Pentru a permite cheltuielile finanţate prin deficit, Parlamentul Germaniei a suspendat aşa-numita "frână a datoriilor" în 2020 şi în 2021. În anul 2009, pentru a frâna acumularea de noi datorii, a fost inclus un paragraf special în Constituţia Germaniei. Conform acestui amendament, cunoscut sub numele de frâna datoriei, 'debt break', Guvernul federal poate contracta datorii noi până la echivalentul a 0,35% din Produsul Intern Brut. Însă Berlinul poate depăşi acest prag dacă Germania este lovită de un dezastru natural sau în "situaţii de urgenţă excepţională", care sunt dincolo de controlul statului şi afectează în mod semnificativ situaţia financiară a ţării.

Toate aceste măsuri extraordinare reprezintă u utilizare excelentă a spaţiului fiscal acumulat de Germania", concluzionează FMI.

Instituţia avertizează că retragerea măsurilor de sprijin trebuie gestionată cu mare atenţie, ţinând cont de progresele înregistrate în ţinerea sub control a pandemiei şi a ritmului redresării economiei. Dacă riscurile la adresa creşterii se vor materializa, Guvernul trebuie să fie pregătit să extindă Kurzarbeit şi anul viitor, se arată în raportul Fondului Monetar Internaţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel