În urmă cu un an, sute de oameni au stat la cozi imense în centrul Bucureștiului, pentru a se înscrie pe o listă de așteptare pentru aceste apartamente promise de partidul lui Simion. În mod organizat, AUR a colectat datele personale ale celor prezenți, într-un demers care a fost perceput de mulți ca fiind începutul unui proiect concret. Însă acum, după ce liderul AUR a ajuns în postura de principal favorit pentru alegerile prezidențiale și, în contextul crizei politice generate de demisia lui Marcel Ciolacu, ar putea avea chiar și un guvern subordonat, mesajul s-a schimbat.
„Sunt oameni care nu au înțeles despre ce este vorba și știu că nu le-am făcut vreo propunere că le dau casă. Era vorba despre locuințe accesibile, despre locuințe sociale, parte a unui program de guvernare. Și a fost forma noastră de marketing, de promovare, de mediatizare a acțiunii”, a spus George Simion marți seară, în direct la Digi24.
Cu alte cuvinte, „cele un milion de locuințe” nu au fost niciodată o ofertă concretă și imediată, ci un artificiu de campanie.
„Dacă spuneam case în programul ANL pentru toată lumea la 35.000 de euro, nu crede nimeni că nu ai acces la ANL, de exemplu. Dar este un program al statului român. Și Prima Casă, și Noua Casă, și Agenția Națională pentru Locuințe sunt închise între timp. A fost o formă de promovare… Dacă nu aveam în acești ani formele acestea de promovare prin care să spargem blocada informațională, nu mai eram unde suntem astăzi, la 42% voturi”, a completat Simion, recunoscând că întreaga campanie a fost gândită pentru a obține impact mediatic și electoral.
George Simion nu admite că e un plan nerealist. Spune că s-ar putea da totuși prin ANL
Totuși, liderul AUR nu renunță complet la ideea că, într-o formă sau alta, proiectul s-ar putea concretiza.
„Dar cine spune că nu le facem? În programul ANL, casele se fac la 28.000 de euro. Problema e alta. Cum se dau? Că nu se dau familiilor care… În programul Agenției Naționale pentru Locuințe (se fac la 28.000 de euro - n.red.), atâta timp cât statul deține niște terenuri în orașe și pune la dispoziție acel teren gratuit, acces la infrastructură, la utilități…”, a mai spus Simion, încercând să salveze din capitalul electoral investit în această promisiune.
Planul inițial prezentat de AUR și George Simion mergea mult mai departe decât ceea ce oferă în mod tradițional ANL-ul sau programul Prima Casă. Vorbim despre un program amplu, care promitea un milion de apartamente construite la cele mai moderne standarde, în ansambluri rezidențiale integrate, cu infrastructură completă: grădinițe, școli, spații comerciale, clădiri de birouri, mall-uri, spitale, cabinete medicale, parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport și drumuri largi, de minimum patru benzi.
Mai mult, AUR susținea că aceste apartamente vor putea fi cumpărate prin credite cu dobândă zero, o formulă care ridică semne de întrebare serioase în ceea ce privește fezabilitatea economică și sustenabilitatea bugetară. Experții în economie și urbanism au avertizat încă de atunci că promisiunea este utopică, dat fiind prețul materialelor de construcție, costul forței de muncă și infrastructura necesară. Un astfel de apartament, construit în condițiile pieței actuale, depășește cu mult suma de 35.000 de euro, chiar și în zonele periferice ale țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News