Geneva, restricții în trafic din cauza poluării

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Autoritățile de la Geneva, în efortul de a reduce deteriorarea aerului și riscurile pe care le implică pentru sănătate, au aprobat o măsură care interzice circulația prin centrul orașului a celor mai poluante vehicule atunci când nivelul poluării atinge anumite niveluri.

Interdicția va fi aplicată tuturor mașinilor - elvețiene și străine - în timpul alertelor de smog, începând cu 15 ianuarie 2020. Astfel, Geneva devine primul oraș elvețian care a întreprins o astfel de acțiune. Germania și Franța au introdus deja o legislație similară.

Fiecare mașină care circulă prin centrul orașului Geneva trebuie să poarte un autocolant care să indice potențialul său de contaminare. Autocolantele sunt împărțite în șase categorii diferențiate pe culori, de la „gri” pentru modelele mai puțin ecologice până la „verzi” pentru vehiculele electrice. Același sistem de clasificare este utilizat și în Franța, unde este cunoscut sub numele de Crit'Air.

Când nivelul de smog este ridicat, autoritățile emit o alertă, și mașinile cu autocolant gri vor avea interdicție să circule prin centrul orașului între 6 dimineața și 10 noaptea. Dacă condițiile persistă, restricțiile vor fi aplicate celorlalte categorii într-un mod „progresiv și temporar”.

Șoferii care ignoră interdicția de a circula vor primi amenzi de 500 de franci. Există și categorii scutite de această interdicție și anume transporturile poliției, de pompieri, cele cu plăci diplomatice, taxiuri și autoutilitare pentru pasagerii cu dizabilități. Standardul se aplică și în cazul mașinilor din alte cantoane și țări.

În Elveția există peste 4.000 de decese premature pe an din cauza poluării aerului. Cu toate acestea, aerul din Geneva și restul Elveției este curat în comparație cu alte locuri, după cum arată o hartă a Organizației Mondiale a Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel