Generalul Soleimani, ucis. Proteste masive în Iran, țara în doliu, prezentatorii plâng la TV (VIDEO)

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Zeci de mii de oameni se deplasează pe străzile capitalei iraniene Teheran în semn de protest, ca urmare a atacului aerian american în care a fost ucis Qasem Soleimani.

Sute de mitinguri sunt organizate în Teheran și în toată țara, după rugăciunile de vineri pentru a-l comemora pe Soleimani și pentru a denunța SUA și Israel.

Citește și Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis la ordinul lui Donald Trump într-un raid aerian (VIDEO)

Liderul suprem Ayatollah Khamenei a anunțat o perioadă de doliu național de trei zile în onoarea lui Soleimani, despre care se credea a fi a doua cea mai puternică figură din Iran.

 

Consiliul national de securitate al Iranului s-a convocat într-o ședință de urgență pentru a decide reacția Iranului la ucidere. Rapoartele spun că Khamenei a participat la întâlnire pentru prima dată, denotând gravitatea situației.

 

Esmail Qaani, nou șef al operațiunilor externe ale Gărzilor Revoluționare

 

Liderul suprem al Iranului l-a numit vineri pe Esmail Qaani drept nou șef al operațiunilor externe ale Gărzilor Revoluționare.

Radiodifuzorul de stat IRIB și canalele de radio au alocat aproape tot timpul lor de difuzare știrilor despre uciderea lui Soleimani și programe care îl comemorează, scrie Digi 24. Toți prezentatorii de televiziune au purtat negru, iar o dungă neagră împodobește colțul de sus al ecranelor.

Un prezentator al IRIB, care îl intervievase pe purtătorul de cuvânt al Gărzilor Revoluționare, Ramezan Sharif, i-a sărutat uniforma și l-a îmbrățișat în timp ce amândoi au izbucnit în lacrimi.

Toate filmele de comedie prezentate în cinematografe au fost amânate, iar toate concertele muzicale au fost suspendate temporar.

Soleimani era considerată cea mai populară figură politică din Iran, potrivit mai multor sondaje locale și externe, citate de Al Jazeera. Cel mai recent, un sondaj comandat de Centrul de Studii Internaționale și de Securitate de la Universitatea Maryland, a constatat că Soleimani și-a crescut influența, opt din 10 respondenți spunând că îl privesc favorabil.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel