Găluște cu prune. Rețeta gustoasă ca la bunica acasă

Nicoleta Baciu / 30 ian 2021, 09:00 Salveaza PDF Comentarii
galuste_cu_pesmeti
galuste_cu_pesmeti

Vă propunem azi rețeta de găluște cu prune moi, fine, pufoase, aromate discret cu scorțișoară, făcute din aluat cu cartofi, tăvălite prin pesmet cu unt.

Aveți nevoie de un kg cartofi cu coajă albă, 6 linguri sare grunjoasă pentru cartofi, 300 g făină albă,1/2 linguriță sare pentru aluat, 2 gălbenușuri de ou, 10 prune tăiate în două, cu sâmburii scoși, 100 g zahăr, 70 g unt, 150 g pesmet, 1 linguriță scorțișoară măcinată, 50 g miez de nucă măcinat, 1 linguriță sare, 1 coajă de lămâie rasă.

Puneți cartofii spălați într-o tavă de cuptor, cu tot cu coajă. Presărați deasupra cele 6 linguri de sare grunjoasă și dați la cuptorul preîncălzit la 180 °C, timp de 1 oră. Scoateți cartofii din cuptor și scobiți miezul cu o lingură. Aveți nevoie de 500 g de miez de cartof copt. Puneți miezul într-un bol și pasați-l cu furculița. Adaugați făina, ½ linguriță de sare, gălbenușurile și amestecați bine cu mâna până când obțineți un aluat omogen, bine legat. 

Într-un bol, amestecați prunele cu cele 3 linguri de zahăr și lăsați-le 10-15 minute la temperatura camerei. Într-o tigaie întinsă puneți  untul la topit, adaugă pesmetul și amestecă bine cu o lingură până când pesmetul se rumenește sau prinde o culoare aurie. Adăugați 100 g zahăr, scorțișoara și miezul de nucă. Mai amestecați 2 minute la foc mediu, apoi puneți compoziția într-o farfurie întinsă.

Citeste si: Bomboloni. Rețeta gogoşilor pufoase din Italia. Secretul desertului care te va cuceri


Puneți o oală cu 3-4 l de apă și 1 linguriță de sare la fiert, iar când apa ajunge la fierbere, dați la foc mic.  Porționați aluatul de cartofi în biluțe cam de 30 g, apoi întindeți fiecare bilă de aluat în palmă, în formă de disc. Puneți în mijlocul discului de aluat două jumătăți de prună și înveliți foarte bine pruna în interior, sigilând aluatul peste prună.

Puneți gălușca la fiert în apa sărată, timp de 10 minute la foc mic. Când gălușca e fiartă, scoateți-o și, cât e fierbinte, treceți-o prin compoziția de pesmet dulce, cât să se acopere uniform.  Înainte de servire, radeți puțină coajă de lămâie peste găluște. Presurați și niște scorțișoară.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy