G7 cere acces neîngrădit pentru AIEA la uzina Zaporojie

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:

Luni, G7 a cerut  ca inspectorii AIEA - Agenției Internaționale pentru Energie Atomică - care merg la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, controlată de trupele ruse și ținta bombardamentelor din ultimele săptămâni, să aibă acces „liber” la centrală.

Într-un comunicat de presă, grupul directorilor G7, au cerut acces total pentru personalul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru ca aceștia să poată accesa toate instalațiile nucleare ale Ucrainei în siguranță și să poată contacta personalul ucrainean aflat la conducere.

Grupul format din Statele Unite, Canada, Japonia, Germania, Franța, Anglia și Italia au subliniat că ”orice încercare a Rusiei de a deconecta centrala de la rețeaua electrică ucraineană ar fi inacceptabilă” și că centrala nucleară „nu ar trebui să fie folosită pentru activități militare sau ca depozit de material militar”.

Uzina Zaporojie, unde se află șase dintre cele 15 reactoare nucleare ale Ucrainei, a fost capturată de forțele ruse în martie, la scurt timp după ce a început invazia pe 24 februarie. Kiev și Moscova se acuză reciproc că au bombardat vecinătatea complexului, anunță swissinfo.ch. Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a anunțat că va face o vizită la uzina Zaporojie, care în ultimele săptămâni a suferit bombardamente care alimentează temerile de un accident grav.

G7 a adăugat că „rămâne profund îngrijorat de amenințarea gravă” pe care o reprezintă controlul rusesc asupra instalațiilor nucleare ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel