G20, invitație în premieră

Berna a acceptat invitația Arabiei Saudite, care de la 1 decembrie prezidează G20 și va participa la următorul summit, programat pentru noiembrie 2020, la Riyadh. Invitate la summit-ul din noiembrie viitor au fost și alte două țări: Iordania și Singapore.

Guvernul elvețian salută această invitație prin declarația purtătorului de cuvânt, André Simonazzi, făcută în presa elvețiană. Invitația a fost trimisa pe 22 octombrie actualului președinte elvețian Ueli Maurer, dar la summit va participa Simonetta Sommaruga, cea care va fi efectiv în funcție anul viitor. Este prima dată când Elveția este invitată să stea la masa șefilor de stat din G20, deși a participat de mai multe ori la ședințele miniștrilor finanțelor G20.

Berna menține relații bune cu Arabia Saudită, în ciuda criticilor puternice împotriva țării gazdă a următorului summit al drepturilor omului din G20. Președintele elvețian Ueli Maurer a anulat o vizită în Arabia Saudită la începutul anului 2019, după cazul Khashoggi, unde se bănuiește că înalți oficiali saudiți au fost implicați în crima brutală împotriva jurnalistului disident. 

Cu toate acestea, Maurer a călătorit în Arabia Saudită la sfîrșitul lunii octombrie și s-a întâlnit cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman pentru a discuta probleme de finanțare și durabilitate, dar și despre problemele legate de drepturile omului, anunță site-ulswissinfo.ch. 

G20, care reunește principalele țări industrializate și în curs de dezvoltare, a fost fondat în 1999 pentru a aborda probleme cheie în economia globală. G20 include 19 de țări și Uniunea Europeană, Spania având statutul de țară invitată permanent.


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy