Franța. Un român, creierul unei rețele de spărgători de seifuri: Intrau noaptea, după ce făceau găuri prin acoperiș cu polizorul

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Trei spărgători de seifuri, originari din Republica Moldova, dar coordonați de un român, au dat mai multe spargeri la magazinele Lidl din Nord și Pas-de-Calais. Vizând seiful, ei foloseau întotdeauna același mod de operare. Doar o parte din prejudiciu a fost recuperată.

Trei bărbați au fost judecați marți la Lille. Avocatul Lidl a declarat că magazinul a fost atacat în același mod și în alte părți ale Franței.
    
Cei trei autori condamnați au 21, 25 și 30 de ani. Aceștia au declarat în fața tribunalului din Lille că au crescut în același sat din Moldova și că s-au regăsit din întâmplare în urmă cu câteva luni în Belgia. Acolo, "au întâlnit un român", care le-ar fi oferit "o modalitate bună de a face bani", jefuind magazinele Lidl.

Un român, creierul unei rețele de spărgători de seifuri, în Franța

 

Bărbatul le-a dat chiar și modul de operare, pe care l-au repetat de opt ori: tăierea acoperișului cu un polizor în miez de noapte, ascunderea timp de o jumătate de oră în tavanul dublu pentru a anticipa eventuala trecere a unui agent de securitate sau zgomotul unei alarme prost deconectate, apoi coborârea direct în camera de siguranță. Acolo, foloseau din nou polizorul pentru a tăia seiful.

"Cum puteai să știi, de pe acoperiș, unde era seiful?“, i-a întrebat judecătrul Bărbatul de 30 de ani, cu o față impasibilă, a răspuns prin intermediul unui interpret: "În parcare, există un loc de parcare cu linii galbene pentru curier. Camera este foarte aproape...".

Pe banca acuzării, Francis Dupont, avocatul Lidl, ridică ochii spre cer. El nu crede nicio secundă în explicațiile celor trei inculpați. El este convins că aceștia aparțin unei mafii. Recent, multe magazine Lidl au fost vizate. Un alt caz se află în prezent în fața instanțelor de judecată, pentru jafuri în estul Franței.

La Lille, cei trei tineri moldoveni sunt judecați pentru trei spargeri reușite: pe 16 iunie la Valenciennes, pe 24 iulie la Willems și pe 2 august la Gravelines. Și cinci tentative: pe 17 iunie la Merville și La Gorgue, pe 18 iunie la Wormhout, pe 29 iunie la Meru și pe 17 decembrie la Harnes, unde au fost arestați în flagrant delict la ora 2 dimineața.

"Erau infractori cu experiență, făceau parte dintr-un grup infracțional organizat“

 

În fața instanței, Dupont a cerut un provizion de 48.000 de euro, "în așteptarea estimării pagubelor și a furturilor". Procurorul Virginie Girard a vorbit despre "un modus operandi controlat de la distanță, cu o urmărire precisă și un anumit know-how". Magistratul a cerut cinci ani de închisoare pentru cei trei inculpați, pe care i-a descris ca fiind "infractori cu experiență, parte a unui grup infracțional organizat".

În apărarea lor, avocații invocă, dimpotrivă, un anumit amatorism. "Folosesc o mașină și telefoane pe numele lor", a declarat Quentin Mycinski. "Tocmai au fost reținuți și au făcut mărturisiri detaliate", observă Alban Deberdt. "Au lăsat amprente și, în șase luni de anchetă, tot ce am putut demonstra au fost trei furturi și cinci tentative", a adăugat Sophie Visade.

Cei trei inculpați au fost condamnați la patru ani de închisoare, dintre care unul cu suspendare. Când vor fi eliberați din închisoare, li se va interzice definitiv accesul pe teritoriul francez.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel