Franța. Se anunță zile grele pentru francezi. Macron intenţionează să mărească vârsta de pensionare

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează să mărească vârsta de pensionare de la 62 la 65 de ani dacă va fi reales în scrutinul prezidenţial din aprilie, a declarat joi un purtător de cuvânt al guvernului pentru postul de radio francez RTL, relatează Reuters.

"Trebuie să muncim mai mult", a declarat Macron săptămâna trecută, cu prilejul anunţării candidaturii sale pentru un nou mandat. În schimbul unei creşteri treptate a vârstei de pensionare, pensia minimă va fi majorată de la 1.000 de euro la 1.100 de euro.

Macron a plănuit şi anterior o reformă extinsă a sistemului de pensionare care ar fi mărit vârsta la 64 de ani, dar pachetul de reformă nu s-a mai materializat din cauza pandemiei de COVID-19.

Rivala sa de centru-dreapta Valérie Pécresse a cerut şi ea o creştere a vârstei de pensionare la 65 de ani, în timp ce candidata de extremă dreapta Marine Le Pen a renunţat la solicitarea ei de a se institui o vârstă generală de pensionare, de 60 de ani.

 

Ceilalți candidați pentru președinția Franței nu sunt de caord cu decizia lui Macron



Candidata socialiştilor, Anne Hidalgo, care a calificat planurile lui Macron drept un "scandal absolut", intenţionează să menţină vârsta de pensionare de 62 de ani şi să crească pensia minimă la 1.200 de euro.

Yannick Jadot, candidat al Verzilor, a criticat şi el injustiţia socială a sistemului, dată fiind munca grea pe care sunt nevoiţi să o presteze mulţi angajaţi.

Candidatul de extremă stânga Jean-Luc Mélenchon intenţionează să reducă vârsta de pensionare de la 62 la 60 de ani.

Prima rundă a alegerilor prezidenţiale din Franţa va avea loc pe 10 aprilie, iar al doilea tur de scrutin pe 24 aprilie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel