Franța, lovită de un nou val de greve împotriva reformei pensiilor lui Macron. Milioane de oameni protestează

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Franța. Protestatarii iau cu asalt clădirea Paris Euronext în semn de furie față de legea pensiilor
Franța. Protestatarii iau cu asalt clădirea Paris Euronext în semn de furie față de legea pensiilor

Muncitorii în grevă au perturbat marți livrările rafinăriilor franceze, transportul public și școlile, în a doua zi de proteste la nivel național față de planul președintelui Emmanuel Macron de a-i face pe oameni să lucreze mai mult timp înainte de pensionare.

Mulțimile au mărșăluit prin orașele din Franța pentru a denunța o reformă care mărește cu doi ani vârsta de pensionare, până la 64 de ani, și care reprezintă un test al capacității lui Macron de a impune schimbări acum că a pierdut majoritatea de lucru în parlament.

Pe rețelele feroviare, doar unul din trei trenuri TGV de mare viteză din trei era în circulație și chiar mai puține trenuri locale și regionale. Serviciile de la metroul din Paris au fost aruncate în dezordine.

 

Sindicatele au îndemnat populația să iasă în masă la vot

 

Încurajate de succesul înregistrat la începutul lunii, când peste un milion de persoane au ieșit în stradă, sindicatele, care se luptă pentru a-și menține puterea și influența, au îndemnat populația să iasă în masă la vot.

"Nu vom conduce până la 64 de ani!", a declarat Isabelle Texier, șofer de autobuz, la un protest din Saint-Nazaire, pe coasta atlantică, adăugând că multe cariere implică condiții de muncă grele.

Alții se simțeau resemnați înainte de probabilele negocieri între alianța de guvernare a lui Macron și adversarii conservatori, care sunt mai deschiși la reforma pensiilor decât stânga.

"Nu are rost să facem grevă. Acest proiect de lege va fi adoptat în orice caz", a declarat Matthieu Jacquot, în vârstă de 34 de ani, care lucrează în sectorul de lux.

 

Sindicatele au declarat că jumătate dintre profesorii din școlile primare au părăsit locul de muncă

 

TotalEnergies (TTEF.PA) a declarat că 55% dintre lucrătorii săi din turele de dimineață de la rafinăriile sale au coborât sculele, un număr mai mic decât la 19 ianuarie. Sindicatul de stânga dură CGT a declarat că cifra este inexactă.

Pentru sindicate, provocarea va fi menținerea unei mișcări de grevă într-o perioadă în care inflația ridicată erodează salariile.

La nivel local, unii au anunțat operațiuni "Robin Hood" neautorizate de guvern. În sud-vestul regiunii Lot-et-Garonne, filiala locală a sindicatului CGT a tăiat alimentarea cu energie electrică a mai multor radare de viteză și a dezactivat contoarele electrice inteligente.

"Când există o opoziție atât de masivă, ar fi periculos pentru guvern să nu asculte", a declarat Mylene Jacquot, secretar general al filialei funcționarilor publici a sindicatului CFDT.

Sondajele de opinie arată că o majoritate substanțială a francezilor se opune reformei, dar Macron intenționează să rămână pe poziții. Reforma este "vitală" pentru a asigura viabilitatea sistemului de pensii, a declarat el luni.

Un marș de stradă în Paris are loc mai târziu în cursul zilei.

 

"Această reformă este nedreaptă și brutală"

 

Reforma sistemului de pensii ar urma să genereze un plus de 17,7 miliarde de euro (19,18 miliarde de dolari) în contribuțiile anuale la pensii, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.

Sindicatele spun că există alte modalități de a crește veniturile, cum ar fi taxarea celor super-bogați sau solicitarea angajatorilor sau pensionarilor înstăriți să contribuie mai mult.

"Această reformă este nedreaptă și brutală", a declarat Luc Farre, secretarul general al sindicatului UNSA al funcționarilor publici. "Mutarea (vârstei de pensionare) la 64 de ani este un regres, din punct de vedere social".

Furnizarea de energie electrică în Franța a scăzut cu 4,5% sau 3 gigawați (GW), deoarece lucrătorii de la reactoarele nucleare și termocentralele s-au alăturat grevei, arată datele grupului de utilități EDF (EDF.PA).

 

Guvernul a făcut unele concesii în timpul elaborării legislației

 

Macron dorea inițial ca vârsta de pensionare să fie stabilită la 65 de ani, în timp ce guvernul promite, de asemenea, o pensie minimă de 1.200 de euro pe lună.

Prim-ministrul Elisabeth Borne a declarat că pragul de 64 de ani este "nenegociabil", dar guvernul explorează modalități de a compensa o parte din impact, în special asupra femeilor.

Jean-Luc Melenchon, o figură a opoziției de stânga dură, un critic vocal al reformei, a declarat că parlamentul va dezbate luni o moțiune prin care va solicita un referendum pe această temă.

"Francezii nu sunt proști", a declarat el la un marș în Marsilia. "Dacă această reformă este vitală, ar trebui să fie posibil să convingem poporul", conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel