Franța interzice fumatul în parcuri şi pe plaje. Țigările vor ajunge la 13 euro pachetul

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Noi creşteri ale preţului ţigărilor şi extinderea "spaţiilor fără fumat" pe plaje, în parcuri şi în proximitatea unităţilor şcolare: guvernul francez a prezentat marţi un nou plan de luptă împotriva fumatului pentru "a răspunde provocării unei generaţii eliberate de tutun începând din 2032", informează AFP. 

Acest nou program naţional de combatere a fumatului în perioada 2023-2027 se sprijină în principal pe "consolidarea fiscalităţii şi pe interdicţiile legate de tutun", a precizat ministrul francez al Sănătăţii, Aurelien Rousseau.

Obiectivul este, mai ales, acela de a preveni începerea fumatului, în special în rândul celor tineri, şi de a-i ajuta mai bine pe fumători să renunţe la acest viciu.

"Creşterea preţurilor este foarte eficientă, acest aspect face obiectul unui consens ştiinţific la nivel mondial", a subliniat Aurelien Rousseau.

Numeroase mărci ating în prezent preţul de 11 euro pentru un pachet cu 20 de ţigări în Franţa. Preţul plafon va fi crescut treptat la 13 euro până la începutul anului 2027, cu o primă etapă de 12 euro în 2025.

Spaţiile fără fumat, indicate prin panouri, vor fi generalizate la nivelul tuturor plajelor, parcurilor publice, pădurilor şi în proximitatea unor locuri publice, precum unităţile şcolare, a anunţat Aurelien Rousseau, evocând posibilitatea unor amenzi.

"Spaţiile fără fumat - deja peste 7.200 în peste 73 de departamente - sunt înainte de toate rezultatul unei mişcări impulsionate pe plan local de către comune. Noi fixăm acest principiu, care devine regula în vigoare", a explicat ministrul francez.

Daniel Nizri, preşedintele Ligii împotriva cancerului, a salutat această decizie: "Era urgent să se acţioneze pe scară largă şi să se generalizeze interzicerea fumatului în spaţiile care găzduiesc publicul şi, mai ales, în apropiere de şcoli şi în parcurile frecventate de copii".

În plus, vânzarea de produse de unică folosinţă pentru vaping ("puff"), populare în rândul tinerilor, va fi interzisă, a anunţat ministrul francez, denunţând o "aberaţie de sănătate publică şi de mediu".

Cu aromele lor copilăreşti, dulci sau fructate, ambalajele viu colorate şi preţul lor scăzut, "puff"-urile se găsesc pe piaţa franceză în aproximativ douăzeci de mărci. Acest aspect reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece ele reprezintă o poartă de acces la fumat pentru adolescenţi.

Interdicţia va fi introdusă "datorită unui proiect de lege transpartinic", ce va fi dezbătut în Adunarea Naţională a Franţei pe 4 decembrie. Interdicţia efectivă este aşteptată cel mai târziu în septembrie 2024, au precizat surse din anturajul ministrului Rousseau.

Pentru a-i sprijini pe fumătorii care vor să renunţe la fumat, tratamente de substituţie nicotinică vor putea fi prescrise de farmacişti.

După o scădere de o amploare inedită între 2016 şi 2019, fumatul s-a stabilizat în Franţa, însă inegalităţile sunt puternice în rândul fumătorilor în funcţie de mediul lor social.

Franţa număra în 2021 peste 12 milioane de fumători zilnici, reprezentând 25% din populaţia de 18-75 de ani. În rândul tinerilor, prevalenţa fumatului zilnic a scăzut semnificativ, de la 25% la 16% între anii 2017 şi 2021.

Fumatul rămâne principala cauză de mortalitate ce poate fi evitată, cu 75.000 de decese pe an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel