Franța și Germania vor să reformeze OMS. Mai mulți bani și mai multă putere 

Mădălina Hideg |
Data actualizării: | Data publicării:
orgnizatia_mondiala_sanatatii
orgnizatia_mondiala_sanatatii

Germania și Franța vor să acorde mai mulți bani și putere Organizației Mondiale a Sănătății după ce pandemia de COVID-19 a scos la iveală problemele financiare și slăbiciunile legale ale agenției ONU.

 

Reformele propuse ar putea fi discutate la mijlocul lunii septembrie, au confirmat trei surse apropiate de subiect pentru Reuters, confirmând îngrijorările tot mai mare ale celor două state europene privind organizația despre care consideră că este supusă în mod excesiv unor influențe externe, arată un document intern consultat de Reuters

Într-un document comun care a circulat printre diplomații implicați în discuțiile privind reformarea OMS, Berlinul și Parisul afirmă că mandatul agenției, care include prevenirea epidemiilor la nivel mondial și oferirea de asistență guvernelor pentru gestionarea lor, nu sunt susținute de suficiente resurse financiare și puteri legale.

 

Buget mai mare pentru gestionarea situațiilor de urgență


Planul de reforme franco-german urmărește să întărească OMS, în parte pentru ca organizația să aibă mai multă libertate de a critica statele membre care nu respectă regulile globale privind transparența și raportarea diverselor probleme legate de sănătate și boli.  „Germania, alături de alții, dorește o reformă, discuții având loc la diferite niveluri”, a declarat un oficial german chestionat despre documentul de șapte pagini care enumeră 10 reforme menite să întărească finanțarea și puterile legale ale OMS. Doar o cincime din bugetul agenției este constituit din contribuțiile statelor membre. Restul banilor provin din „contribuții voluntare pe termen scurt, imprevizibile și de regulă foarte specifice”, afirmă documentul într-o aparentă referință la donațiile individuale precum cele ale Fundației Bill și Melinda Gates.

Documentul subliniază nevoia unui buget mai mare în mod special pentru gestionarea situațiilor de urgență pentru a evita nevoia de a strânge fonduri în mijlocul unei crize, lucru care ar putea reduce și mai mult independența OMS. OMS ar trebui să poată „investiga și evalua independent (potențialele) focare cât mai rapid cu putință”, notează documentul franco-german, adăugând însă că organizația ar trebui supusă unei supervizări mai stricte în situațiile de urgență pentru a-i evalua operațiunile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel