Franța. Școală clandestină din Marsilia ÎNCHISĂ de autorități, în lupta contra islamului radical

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Elevi
Elevi

Ministrul francez al educaţiei naţionale, Jean-Michel Blanquer, a anunţat marţi închiderea unei şcoli "clandestine" considerată a fi "salafistă", care găzduia 20 de elevi în cartierele din nordul oraşului Marsilia, relatează AFP.

"Este o şcoală clandestină care nu corespunde regulilor pe care le-am fixat din luna iulie" prin care este înăsprit regimul şcolilor private fără contract pentru a se evita derivele, a precizat ministrul la postul de televiziune BFMTV.

"Nu este prima şi nici ultima", a adăugat el, promiţând că şi alte şcoli vor fi închise în săptămânile viitoare.

Această "grupare de elevi", fiecare fiind declarat "sub regimul şcolarizării la domiciliu", nu era deschisă în mod "regulat", au precizat pentru AFP serviciile de educaţie naţională din Aix-Marsilia, precizând "că a fost sesizat procurorul Republicii".

Această "şcoală clandestină" găzduia "20 de elevi", potrivit ministrului. "De acum, când o şcoală pune o problemă în special din punct de vedere al ordinii publice şi din punct de vedere al respectării regulilor de bază ale educaţiei naţionale, (...) suntem în situaţia de a o putea închide", a adăugat el.

Legea care înăspreşte regimul şcolilor private fără contract în Franţa are ca obiectiv principal să lupte împotriva "înrolării" elevilor de către islamul radical şi să găsească "un echilibru între libertatea de învăţare şi protecţia copiilor".

Învăţământul liber, fără contract, număra 74.000 de elevi la începutul anului şcolar în 2017, dintr-un total de 12 milioane de elevi în Franţa. Numărul lor este în creştere puternică, la fel ca numărul unităţilor.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel