Forumul de hacking RaidForums a fost închis și fondatorul a fost arestat. Poliția română a ajutat la această operațiune

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Forumul de hacking RaidForums a fost închis și fondatorul a fost arestat. Poliția română a ajutat la această operațiune
Forumul de hacking RaidForums a fost închis și fondatorul a fost arestat. Poliția română a ajutat la această operațiune

Forumul de hackeri RaidForums, folosit de infractorii cibernetici în principal pentru a cumpăra și a vinde baze de date furate, a fost închis, iar domeniile sale au fost confiscate de autoritățile de aplicare a legii din SUA, în cadrul unei operațiuni coordonate de Europol, la care au participat agenții de aplicare a legii din numeroase țări.

"Desființarea acestei piețe online de revânzare a datelor piratate sau furate perturbă una dintre principalele modalități prin care infractorii cibernetici profită de pe urma furtului pe scară largă de informații personale și financiare sensibile", a declarat într-un comunicat procurorul general adjunct al Departamentului de Justiție al SUA (DOJ), Kenneth Polite Jr.

Înainte de confiscarea forumului, sute de baze de date cu date furate care conțineau peste 10 miliarde de înregistrări unice pentru persoane fizice fuseseră oferite spre vânzare, a precizat DOJ.

 

Oficialii români din domeniul aplicării legii au colaborat cu Departamentul de Justiție al SUA pentru a închide forumul de hackeri 

 

În cadrul acțiunii globale de aplicare a legii, denumită "Operation Tourniquet", Europol, Agenția Națională de Combatere a Criminalității din Marea Britanie (NCA), Departamentul de Justiție al SUA, împreună cu oficiali portughezi, suedezi și români din domeniul aplicării legii au colaborat pentru a închide forumul de hackeri RaidForums.

Diferitele țări au colaborat la această operațiune timp de cel puțin un an prin intermediul Grupului operativ comun de acțiune împotriva criminalității informatice al Europol, în cadrul căruia oficialii au făcut schimb de informații între ei pentru a permite anchetatorilor să definească diferitele roluri jucate de persoanele care au administrat piața, a precizat Europol.

 

Administratorului-șef portughez al RaidForums, Diogo Santos Coelho, a fost arestat 

 

În SUA au fost formulate acuzații și împotriva fondatorului și administratorului-șef portughez al RaidForums, Diogo Santos Coelho, care a fost arestat în ianuarie în Marea Britanie. Coelho a fost acuzat că a condus forumul, ceea ce a presupus crearea unui sistem de aderare prin care utilizatorii site-ului puteau plăti pentru a avea acces la săli de chat care permiteau schimbul de link-uri, fotografii și date legate de criminalitatea informatică.

Printre acuzații se numără conspirație, fraudă cu dispozitive de acces și furt de identitate în formă agravată în legătură cu rolul său de administrator principal al RaidForums.

 

Doi dintre complicii lui Coelho au fost, de asemenea, arestați

 

Coelho se află în prezent în custodie în Marea Britanie și ar putea fi extrădat în SUA în așteptarea procedurilor legale pentru a răspunde acestor acuzații.

Doi dintre complicii lui Coelho au fost, de asemenea, arestați. Unul dintre ei, un cetățean britanic în vârstă de 21 de ani, a fost arestat de NCA în martie, dar a fost eliberat între timp în cadrul anchetei. În momentul arestării acestui individ anonim, polițiștii au confiscat 5.000 de lire sterline în numerar, mii de dolari americani și au înghețat active criptografice în valoare de peste o jumătate de milion de dolari.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel