Forumul Davos. Zelenski admite că situaţia în Donbas este "dificilă" şi vrea discuţii cu Putin

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri, în discursul rostit la Forumul Economic Davos, să discute direct cu omologul său rus, Vladimir Putin, după ce a admis că situaţia în regiunea Donbas este "extrem de dificilă".

"Dacă preşedintele rus va fi pregătit să iasă din bula sa de realitate alternativă şi să revină în lumea reală, atunci poate va înţelege că trebuie să începem să vorbim fără intermediari", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul rostit la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Zelenski a admis că situaţia în regiunea Donbas este "extrem de dificilă". "Au fost aduse toate forţele armate ruse pentru ofensivă şi vor să distrugă totul", a declarat Volodimir Zelenski.

Forumul Davos. Zelenski admite că situaţia în Donbas este "dificilă" şi vrea discuţii cu Putin

 

Preşedintele Ucrainei a denunţat lipsa de unitate a ţărilor occidentale. "Întrebarea mea este: există unitate la nivel practic? Eu nu o văd", a subliniat Zelenski, criticând opoziţia Ungariei faţă de interzicerea importurilor de petrol din Rusia.

"Există unitate pe tema aderării Suediei şi Finlandei la NATO? Nu. Prin urmare, este unit Occidentul? Nu", a spus Zelenski.

Turcia a exprimat obiecţii în legătură cu admiterea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Mediafax.

Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesii teritoriale către Moscova, în timp ce Rusia și-a intensificat atacul în estul și sudul țării, lovind regiunile Donbas și Mykolaiv cu atacuri aeriene și focuri de artilerie, scrie Reuters.

Ucraina refuză concesiile, în timp ce rușii atacă în est și sud

 

Poziția Kievului a devenit din ce în ce mai intransigentă în ultimele săptămâni, pe măsură ce Rusia a înregistrat eșecuri militare, în timp ce oficialii ucraineni au devenit tot mai îngrijorați că ar putea fi presați să sacrifice terenuri pentru un acord de pace.

"Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei", a declarat duminică, într-o postare pe Twitter, Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

Președintele polonez Andrzej Duda a oferit sprijinul Varșoviei, declarând duminică în fața legislativului de la Kiev că comunitatea internațională trebuie să ceară retragerea completă a Rusiei și că sacrificarea oricărui teritoriu ar fi o "lovitură uriașă" pentru întregul Occident.

Luând cuvântul în cadrul aceleiași sesiuni parlamentare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reînnoit o pledoarie pentru sancțiuni economice mai puternice împotriva Moscovei. "Nu ar trebui folosite jumătăți de măsură atunci când agresiunea trebuie oprită", a spus el.

La scurt timp după ce ambii au terminat de vorbit, în capitală s-a auzit o sirenă de raid aerian, un memento că războiul continuă chiar dacă linia frontului se află acum la sute de kilometri distanță.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel