Forţele Armate Ruse au anunţat că au preluat, aseară, controlul oraşului Soledar. Ucraina neagă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Rusia își schimbă din nou comandantul în Ucraina. Bătălia pentru Soledar face ravagii / Foto: Captură video youtube
Rusia își schimbă din nou comandantul în Ucraina. Bătălia pentru Soledar face ravagii / Foto: Captură video youtube

Forţele Armate Ruse au raportat că au preluat controlul asupra oraşului Soledar, joi, 12 ianuarie. Armata ucraineană a negat vineri pierderea oraşului Soledar, afirmând că ''lupte violente'' au în continuare loc în acest mic oraş din estul Ucrainei, după ce Rusia declarase mai devreme că trupele sale au preluat controlul localităţii, transmit agenţiile AFP şi EFE.

 „În seara zilei de joi, 12 ianuarie, a fost eliberat oraşul Soledar, eliberare care este importantă pentru continuarea operaţiunilor ofensive pe linia frontului Doneţk şi care a fost finalizată“, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în cadrul unui briefing. Potrivit acestuia, stabilirea controlului deplin asupra Soledar permite blocarea rutelor de aprovizionare ale trupelor ucrainene din Artemivsk (Bahmut), situat la sud-vest, apoi blocarea şi încercuirea subunităţilor Forţelor Armate ale Ucrainei rămase în oraş.

Rusia anunţă că a preluat, aseară, controlul oraşului Soledar. Ucraina neagă 

 

Konaşenkov a mai spus că luptătorii Forţelor Aeropurtate au atacat cu succes poziţiile Forţelor Armate ale Ucrainei, blocând accesul în oraş dinspre nord şi sud. Potrivit acestuia, numai în ultimele trei zile, peste 700 de militari ucraineni şi peste 300 de unităţi de arme ale Forţelor Armate ale Ucrainei au fost distruse în apropierea oraşului Soledar. Konaşenkov a mai adăugat că forţele şi mijloacele de război electronic ale grupului rus de trupe concentrate în această zonă au suprimat sistemul de control al inamicului şi, de asemenea, au perturbat utilizarea UAV-urilor ucrainene.

Complexul de măsuri implementate de gruparea de trupe ruse a asigurat operaţiuni ofensive de succes ale detaşamentelor de asalt pentru eliberarea Soledar, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Totodată, el a remarcat că, capturarea Soledar a devenit posibilă datorită distrugerii constante prin atacuri lansate asupra inamicului efectuate de aviaţia de asalt şi de armată, trupele de rachete şi artileria forţelor ruse. Au lansat continuu atacuri bine orchestrate asupra poziţiilor Forţelor Armate ale Ucrainei din oraş, care nu au permis transferul de rezerve de muniţie şi forţe, furnizarea de muniţie, precum şi încercările de retragere a inamicului pe alte linii de apărare, a afirmat Konaşenkov.

Potrivit acestuia, aviaţia de luptă a Forţelor Aerospaţiale Ruse a distrus, în cadrul operaţiunilor de eliberare a oraşului, trei avioane şi un elicopter al forţelor aeriene ucrainene, care îndeplineau misiuni de sprijin aerian pentru trupele ucrainene. În plus, echipajele de luptă ale sistemelor de apărare antiaeriană ale grupului de trupe ruseşti din zona Soledar au doborât nouă rachete ale sistemelor de rachete cu lansare multiplă HIMARS, Alder şi Uragan, lansate asupra trupele ruse, a spus reprezentantul oficial al Ministerul rus al Apărării.

Pe 11 ianuarie, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a raportat blocarea oraşului Soledar dinspre nord şi sud de către Forţele Aeropurtate şi cu ajutorul luptelor detaşamentelor de asalt din oraş şi atacuri aeriene asupra Forţelor Armate ale Ucrainei. În acea zi, Konaşenkov preciza că au fost provocate pagube unităţilor celei de-a 61-a Brigăzi mecanizate şi celei de-a 17-a Brigăzi de tancuri ale Forţelor Armate ale Ucrainei. Soledar este un oraş şi centru administrativ din Donbas. Soledar găzduieşte unităţile de producţie ale uneia dintre cele mai mari mine de sare din Europa, potrivit Interfax.

Ucraina neagă vehement pierdera orașului.''Nu, asta nu este sigur''

 

Ucraina neagă însă vehement pierdera orașului.''Nu, asta nu este sigur'', a spus purtătorul de cuvânt al comandamentului Est al armatei ucrainene, Serghei Cerevati. ''Lupte violente se desfăşoară în continuare la Soledar'', a adăugat el, vorbind la televiziunea publică de la Kiev.

''Forţele armate ucrainene păstrează situaţia sub control în condiţii dificile'' în faţa ''celor mai bune unităţi (ale grupării ruse de mercenari) Wagner şi a altor forţe speciale ruse'', a adăugat acesta.

El a acuzat Moscova de ''zgomot informaţional'' pe marginea capturării acestui oraş pentru ''a semăna neîncredere în rândul ucrainenilor faţă de armata lor''.

''Mici retrageri sau manevre nu înseamnă că ele trebuie să fie percepute ca o mare înfrângere'', a mai spus acelaşi purtător de cuvânt.

Ministerul rus al Apărării a declarat mai devreme că trupele ruse au capturat complet joi seară oraşul Soledar. Gruparea rusă paramilitară Wagner a susţinut în acest timp că ea a cucerit singură acest oraş ucrainean, afirmaţie la care Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio referire în declaraţia sa, consemnează CNN.

O echipă a postului american de televiziune aflată la circa 2,5 mile (4-5 kilometri) de Soledar transmite că observă tiruri de mortiere şi rachete şi o deplasare a trupelor ucrainene ce pare a fi o retragere destul de bine organizată a acestora.

Prin ocuparea oraşului Soledar trupele ruse şi-ar putea consolida poziţiile pentru a intensifica asaltul asupra localităţii Bahmut şi le-ar fi deschisă calea către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk. O importanţa strategică au şi minele de sare din Soledar, cu reţeaua lor de tuneluri de circa 300 de kilometri, potrivit Agerepres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel