Fondurile europene le vor primi doar țările care respectă statul de drept

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Corelarea acordării fondurilor europene cu respectarea statului de drept şi a valorilor fundamentale europene se bucură de sprijinul unei majorităţi în Parlamentul European, au subliniat luni eurodeputaţii români Siegfried Mureşan şi Dragoş Pîslaru, co-raportori ai Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare şi rezilienţă, într-o conferinţă de presă organizată online luni de Biroul PE în România.

''Imediat după reuniunea de patru zile a Consiliului European din luna iulie, noi, Parlamentul European, am adoptat cu largă majoritate o rezoluţie - pe care eu o negociasem în numele PPE - în care am spus următorul lucru: în primul rând, dorim corelarea acordării fondurilor europene cu statul de drept de la 1 ianuarie 2021. De ce am făcut legătura clară între corelarea acordării fondurilor europene cu statul de drept şi următorul exerciţiu bugetar multianual şi acest Mecanism european de redresare şi rezilienţă? Deci, practic, poziţia Parlamentului European este că dorim această corelare între statul de drept şi fondurile europene de la 1 ianuarie 2021, de când va intra în vigoare bugetul UE şi acest mecanism, întregul plan european de redresare'', a afirmat Siegfried Mureşan (Partidul Popular European).

El a amintit că în 2018 Comisia Europeană a prezentat un proiect legislativ privind corelarea fondurilor europene cu statul de drept. ''Noi, Parlamentul, ne-am adoptat poziţia, în Consiliu au existat întârzieri, deci cum se va legifera treaba asta? Adoptând în Consiliu şi în PE actul legislativ propus de Comisia Europeană în anul 2018. Comisia Europeană a propus ca, dacă o ţară (membră) încalcă statul de drept, atunci practic Comisia să poată propune automat, ea însăşi, măsuri de sancţionare. Poate fi vorba de suspendări de fonduri, evident în formele cele mai grave pot şi pierde fonduri europene, deci practic o activare cvasiautomată care să poată fi oprită, blocată, doar cu majoritate calificată în Consiliu. Iar noi, Parlamentul European, susţinem această propunere clară, dură, fermă a Comisiei Europene din următorul motiv: dacă eşti guvern care a încălcat statul de drept, poate mai reuşeşti să mai aduni în Consiliu unul-doi acoliţi, prim-miniştri de teapa ta, să te apere, dar cu siguranţă nu vei reuşi tu, atacator al statului de drept, să ai de partea ta o majoritate calificată în Consiliu. Deci noi vrem un mecanism ambiţios, puternic, dur, care să usture şi care să nu poată fi oprit de către prim-miniştri care atacă statul de drept'', a explicat eurodeputatul PPE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel