REACȚIA Arhiepiscopiei Tomisului după ce Teodosie a fost ACHITAT: "Bucuria înălțării unei justiții drepte"

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

Arhiepiscopia Tomisului a transmis joi, după ce Curtea de Apel Constanţa l-a achitat pe ÎPS Teodosie în dosarul în care era acuzat că a obţinut ilegal fonduri europene, că "Sărbătoarea Înălţării Domnului aduce tuturor bucuria înălţării unei justiţii drepte".

"Pe fond, s-a demonstrat că toţi slujitorii Domnului şi ceilalţi inculpaţi au fost târâţi pe nedrept într-un proces. Pentru aceasta nu condamnăm pe nimeni, ci ne rugăm în continuare lui Dumnezeu, iertând pe cei ce au văzut infracţiuni acolo unde nu e cazul. Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte Curţii de Apel pentru că a săvârşit o judecată dreaptă şi nu s-a lăsat influenţată de presiunile exterioare actului de justiţie. Avem încredere că Înalta Curte va păstra această sentinţă de achitare a tuturor celor din dosar", a menţionat Arhiepiscopia Tomisului.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost achitat de Curtea de Apel Constanţa, joi, în procesul în care a fost judecat pentru că ar fi obţinut ilegal fonduri europene, aceeaşi măsură fiind luată şi în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

DNA a cerut instanţei condamnarea lui Teodosie la perioada maximă prevăzută de lege şi achitarea prejudiciului creat, de aproape 1,4 milioane de lei, în timp ce avocatul acestuia a solicitat achitarea clientului.

Avocatul lui Teodosie, Maria Vasii, a precizat că Arhiepiscopia Tomisului nu a fost notificată de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) privind nereguli cu suprafeţele de teren pentru care au fost cerute fonduri europene.

 

"Faptele nu există"

 

Arhiepiscopul Tomisului a spus, în faţa instanţei de judecată, că faptele din rechizitoriul întocmit de anchetatori în acest dosar nu există, precizând că nu se simte incriminat de nicio acuzaţie care i se aduce.

DNA a solicitat pedeapsa cu închisoarea şi pentru alţi patru inculpaţi în dosar, iar pentru un altul, condamnarea cu suspendare.

Arhiepiscopul Tomisului este judecat pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, şi alţi cinci inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu APIA, pentru a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 de hectare), situate în zona denumită "Ferma 3" - Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă "vii pe rod cu struguri pentru vin"/"vii pe rod cu struguri nobili pentru vin", în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

În declaraţiile depuse apare şi un alt aspect fals, şi anume că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu, printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care parcelele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie, conform DNA.

Ancheta procurorilor a mai arătat că au fost obţinute, pe nedrept, fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică, în sumă totală de 1.392.964 de lei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel