Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa. Anunțul oficial

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa. Anunțul oficial
Facebook și Instagram s-ar putea închide în Europa. Anunțul oficial

Facebook și Instagram s-ar putea închide anul acesta în Europa, dacă Meta, compania care le deține, nu va reuși să ajungă la o înțelegere cu autoritățile europene cu privire la protecția datelor utilizatorilor.

Posibilitatea ca Facebook și Instagram să nu mai fie disponibile de anul acesta pentru utilizatorii din Europa apare în raportul anual al Meta către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA.

Problema se reduce la reglementările europene privind datele care împiedică Meta, compania cunoscută anterior sub numele de Facebook, să transfere, să stocheze și să prelucreze datele europenilor pe serverele din SUA, relatează Știrile PRO TV. În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, autoritatea financiară a țării, Meta a avertizat că, dacă nu va fi adoptat un nou cadru legislativ și compania nu ar mai putea folosi modelul actual de acorduri, probabil că va trebui să plece de pe continentul european.

Meta a declarat că procesarea datelor utilizatorilor între țări este crucială pentru direcționarea către afaceri și reclame.

 

Meta anunță că „probabil nu vom mai putea oferi Facebook și Instagram în Europa”

 

„Dacă nu reușim să transferăm date între țările și regiunile în care operăm sau dacă avem restricții de a partaja date între produsele și serviciile noastre, aceasta ar putea afecta capacitatea noastră de a ne furniza serviciile, modul în care ne furnizăm servicii sau capacitatea noastră de a viza reclame”, se arată în raportul Meta.

Compania mamă a Facebook și Instagram crede că va putea ajunge la un nou acord în acest an, dar, dacă acest lucru nu se va întâmpla, ”probabil nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”.

Meta a putut utiliza anterior un cadru de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua transferuri transatlantice de date.

Dar, în iulie 2020, Curtea Europeană de Justiție a anulat tratatul din cauza încălcării protecției datelor. Cea mai înaltă autoritate juridică a blocului european a susținut că standardul nu protejează în mod adecvat confidențialitatea cetățenilor europeni.

Drept urmare, companiile americane au fost restricționate în trimiterea datelor utilizatorilor europeni în SUA și au fost nevoite să se bazeze pe SCC (clauze contractuale standard).
UE și SUA au spus că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.

„Securizarea unui nou aranjament pentru fluxuri sigure de date transatlantice este o prioritate pentru noi și pentru partenerii noștri din SUA”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euronews.

 

Meta: „Nu avem absolut nicio dorință și niciun plan de a ne retrage din Europa”

 

Negocierile s-au intensificat în ultimele luni, cu discuții la nivel tehnic și politic. Aceasta include contacte regulate între comisarul Reynders și omologul său, secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, au adăugat ei.

„Doar un aranjament care este pe deplin în conformitate cu cerințele stabilite de instanța UE poate oferi stabilitatea și securitatea juridică pe care părțile interesate se așteaptă de ambele maluri ale Atlanticului.

„Aceste negocieri durează ceva timp, având în vedere și complexitatea problemelor discutate și nevoia de a găsi un echilibru între confidențialitate și securitatea națională”.

„Nu avem absolut nicio dorință și niciun plan de a ne retrage din Europa, dar realitatea simplă este că Meta și multe alte afaceri, organizații și servicii se bazează pe transferurile de date între UE și SUA pentru a opera servicii globale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Meta pentru Euronews.

La fel ca și alte companii, Meta a spus că a respectat regulile europene și s-a bazat pe Clauze Contractuale Standard și pe măsurile de protecție adecvate a datelor pentru a opera un serviciu global.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel